Ліцензія на алкоголь та тютюн, документи та ціни в Україні

Торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами в Україні є досить прибутковим бізнесом, однак потребує попереднього отримання ліцензії.

Процедура отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем чи тютюном включає багато нюансів та особливостей, від дотримання яких залежить результат – видача ліцензії чи відмова у її видачі.

Основним законодавчим актом, що регулює процедуру є Закон “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального“.

При виникненні питань, звертайтесь за юридичною консультацією до наших професіоналів.

Замовити дзвінок

Важливі нюанси щодо ліцензії на алкоголь та тютюн

  • ліцензія на алкоголь видається на кожен реєстратор розрахункових операцій (РРО), тобто касовий апарат, встановлений у місці торгівлі;
  • ліцензія на тютюн – на кожне місце торгівлі.

Слід врахувати, що розмір плати за ліцензію варіюється залежно від розташування місця торгівлі.

Так, за загальним правилом розмір річної плати для роздрібної торгівлі алкоголем становить 8000 грн за кожен касовий апарат, а для роздрібної торгівлі тютюном – 2000 грн на кожне місце торгівлі.

При цьому, якщо місце торгівлі знаходиться на території села чи селища, плата становитиме відповідно 500 грн та 250 грн. Виняток не стосується сіл та селищ, що знаходяться в межах території міст, а також якщо місце торгівлі розташоване на відстані до 50 км за межами території міст обласного підпорядкування і міст Києва та Севастополя та має торгівельний зал площею понад 500 кв.м.

Консультація юриста

Плату за ліцензії в подальшому слід вносити щоквартально рівними частинами, а кошти зараховуються в місцевий бюджет.

Ліцензію видають податкові органи за місцем торгівлі (а не місцем реєстрації підприємства).

Замовити дзвінок

Реєстратор розрахункових операцій

Перед отриманням ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем та тютюном слід придбати та зареєструвати касовий апарат (реєстратор розрахункових операцій).

Реєстрацію здійснює податковий орган за місцем обліку платника.

Перелік касових апаратів та інформація про них (модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення, реєстраційні номери посвідчень та дата початку їх обліку) вказується в заяві про видачу ліцензії на роздрібний продаж алкоголю.

Пізніше ця ж інформація зазначається в додатку до ліцензії.

Консультація юриста

У разі здійснення продажу алкоголю через касовий апарат, що не зазначений в ліцензії, підприємство сплатить штраф у розмірі 200% вартості реалізованого алкоголю, але не менше 10000 грн.

Замовити дзвінок

Документи для ліценції на алкоголь та тютюнові вироби

Для того, щоб одержати ліцензію на торгівлю алкоголем та тютюном, слід підготувати та подати такі документи:

Заяву на отримання ліцензії. В заяві необхідно вказати таку інформацію:

  • вид діяльності (роздрібна торгівля алкоголем чи тютюном);
  • адреса місця торгівлі;
  • перелік РРО та інформація про них.

Копію платіжного доручення, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію.

Ліцензія має бути видана протягом 10 робочих днів з моменту подачі заяви. У разі відмови – вказується мотивована підстава з посиланням на норми чинного законодавства.

Ліцензія на алкоголь та тютюн – важлива інформація

Для роздрібного продажу алкоголю слід дотриматись вимоги щодо площі місця торгівлі – не менш як 20 кв.м.

Якщо ви змінюєте місце торгівлі – потрібно отримати нову ліцензію. Адже ліцензія видається на кожне місце торгівлі.

Якщо ж змінились інші відомості, зазначені в ліцензії (крім випадків реорганізації суб’єкта господарювання) орган, який видав вам ліцензію, протягом 3-х робочих днів видає ліцензію на новому бланку з урахуванням змін.

За торгівлю алкогольними напоями чи тютюновими виробами без ліцензії Законом встановлено чималий штраф – 200% вартості проданого товару, але не менше ніж 17000 грн.

Адміністративна відповідальність за торгівлю алкоголем/тютюном без ліцензії встановлена ст. 156 КУпАП – штраф у розмірі від 3400 грн до 10200 грн з конфіскацією.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок