Особливості працевлаштування іноземців в Україні

На етапі стрімкого розвитку та постійних внутрішніх змін Україна все більше привертає увагу іноземців. Кожен іноземець, який має намір виконувати певну роботу чи, наприклад, зареєструвати свій власний бізнес, зобов’язаний отримати Дозвіл на застосування праці іноземців та осіб без громадянства. Щороку число іноземців, які приїжджають для працевлаштування в Україну стрімко зростає, а тому і кількість виданих Дозволів збільшується з кожним роком.

Кожен іноземець, який перебуває в Україні на законних підставах, та має намір виконувати певну роботу чи трудові обов’язки чи, наприклад, зареєструвати свій власний бізнес, та згодом здійснювати діяльність в Україні – зобов’язаний пройти процедуру, передбачену Законом України “Про зайнятість населення”,  а саме: отримання Дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства. Інакше, за виконання іноземцем роботи без вказаного вище Дозволу, роботодавцю може загрожувати адміністративна відповідальність.

Історія змін та аналіз чинного законодавства

У зв’язку із прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення бар’єрів для залучення іноземних інвестицій» від 27 вересня 2017 року процедура працевлаштування іноземців в Україні зазнала певних змін. Порівнюючи попередній і теперішній порядок, можна стверджувати, що такі зміни значно полегшили процес отримання Дозволу.

Раніше за 15 календарних днів потрібно було подавати у службу зайнятості населення відомості про попит на відповідну вакантну посаду, яку в перспективі повинен зайняти іноземець, тепер цього робити не потрібно. Такі зміни мінімізують витрати часу, в першу чергу, для самого іноземця. Змінився також вичерпний перелік документів для виготовлення Дозволу, проте і це ще не все, адже теперішні зміни торкнулися і заробітних плат. Детальніше про це та інше йдеться нижче.

Процедура отримання Дозволу на працевлаштування іноземця

Дозвіл на працевлаштування іноземця оформляється і видається уповноваженими на це територіальними органами Державної служби зайнятості (далі ДСЗ). У Львові Вам слід звернутися до Львівського обласного центру зайнятості.

За загальним правилом, для працевлаштування іноземця роботодавець повинен отримати Дозвіл на застосування праці такого іноземця. Однак, є певний вичерпний перелік осіб, котрі можуть бути працевлаштовані без такого Дозволу, – до прикладу, іноземці, які мають посвідку на постійне проживання в Україні.

До внесення вищезгаданих змін отримати такий Дозвіл могли лише роботодавці-юридичні особи (підприємства, установи, організації), тепер і фізичні особи-підприємці (ФОП) отримали право працевлаштовувати іноземців та отримувати Дозвіл.

Отримати Дозвіл необхідно також і у випадку працевлаштування відряджених іноземних працівників, внутрішньокорпоративних цесіонаріїв та іноземців, щодо яких прийнято рішення про оформлення документів про визнання біженцем або особою, що потребує додаткового захисту.  

Консультація юриста

Однак, є Особливі категорії іноземців та осіб без громадянства, працевлаштування яких має свої переваги. До таких категорій належать:

  • іноземні високооплачувані професіонали, заробітна плата яких становить не менше 50 мінімальних заробітних плат щомісячно;
  • засновники та/або учасники, та/або бенефіціари (контролери) юридичної особи, створеної в Україні;
  • випускники університетів першої сотні світових рейтингів (їх перелік визначає КМУ);
  • іноземні працівники творчих професій;
  • іноземні ІТ-професіонали (нова особлива категорія).

Перевагами кожної особливої категорії є те, що роботодавцю не ставиться обов’язкова умова виплачувати працівникам-іноземцям заробітну  плату у розмірі 10 мінімальних заробітних плат (станом на 2019  рік – 41 730 грн). Для усіх інших категорій працівників така нова умова про оплату праці є обов’язковою!

Перелік документів для виготовлення Дозволу на працевлаштування іноземців:

  • Заява встановленої форми (у ній обов’язково зазначити посаду, на яку претендує іноземець згідно з Національним Класифікатором Професій, строк дії Дозволу, інформацію про іноземця та роботодавця).
  • Копія паспорта іноземця з нотаріально посвідченим перекладом на українську мову;
  • Одна кольорова фотокартка іноземця (розміром 3,5 x 4,5 см);
  • Копія проекту трудового договору (контракту) з іноземцем, посвідчена роботодавцем (у трудовому контракті обов’язково має бути вказана посада, основні права та обов’язки, розмір заробітної плати, умови та графік роботи та, найголовніше, що всі положення контракту повинні відповідати чинному трудовому законодавству України);
  • Довіреність, у тому випадку, якщо перелічені документи подаються представником.

Варто зазначити, що перелік документів для виготовлення Дозволу на працевлаштування може відрізнятися, залежно від основної мети звернення в ДСЗ. Наприклад, якщо необхідно продовжити дію Дозволу або внести зміни у Дозвіл, перелік документів буде інший.

Важливо, що для внесення змін у Дозвіл на працевлаштування встановлюються обов’язкові строки, тобто роботодавець повинен звернутися в ДСЗ не пізніш як за 30 днів з моменту виникнення таких обставин.

Дозвіл видається протягом 7 робочих днів з дня подачі документів. Рішення про оформлення Дозволу разом з реквізитами для оплати державного збору надсилаються поштою роботодавцю (а також надсилається на електронну пошту, вказану у заяві).

Роботодавець зобов’язаний оплатити офіційний збір протягом 10 робочих днів з моменту прийняття рішення про надання Дозволу, інакше таке рішення автоматично скасовується.

 Офіційний збір за видачу Дозволу становить:

  • Строк дії Дозволу від 1 до 3 років або його продовження на такий самий строк – 6 прожиткових мінімумів (станом на 2019 рік – 11 526 грн.);
  • Строк дії Дозволу від 6 місяців до 1 року або його продовження на такий самий строк – 4 прожиткових мінімуми (станом на 2019  рік – 7 684 грн);
  • Строк дії Дозволу до 6 місяців або його продовження на такий самий строк – 2 прожиткові мінімуми (станом на 2019 рік – 3 842 грн).

За внесення змін до Дозволу офіційний збір не справляється.

Дуже важливе законодавче положення стосується укладення трудового договору з працівником-іноземцем, зокрема, роботодавець повинен підписати трудовий договір не пізніше 90 днів з дати видачі Дозволу та надати копію такого трудового договору органу ДСЗ у 10-денний термін після його підписання.

Слід взяти до уваги, що отримати Дозвіл на працевлаштування досить складно, оскільки органи Державної служби зайнятості беруть до уваги навіть найменші дрібниці. Саме тому потрібно дуже ретельно та уважно займатись підготовкою усіх необхідних документів та слідкувати за строками і термінами їх подачі.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок