Передача програмного забезпечення в користування шляхом укладення договору оренди (суборенди) або коворкінгу

Вже тривалий час в Україні  державні органи проводять перевірки IT-компаній, в рамках який вилучають технічне обладнання, у тому числі з метою перевірки правомірності використання програмного забезпечення та наявності порушень прав інтелектуальної власності. Зазвичай, користувач отримує програмне забезпечення на основі ліцензії. Але чи правомірним є використання програмного забезпечення, якщо таке надається замовником?  Для прикладу, стандартні ліцензійні угоди Microsoft забороняють передавати програмне забезпечення в тимчасове використання. Проте існує 2 типи ліцензійних угод, які передбачають таку можливість :

  1. Rental Rights – для організацій, діяльність яких пов’язана з наданням в оренду комп’ютерів, у тому числі програмного забезпечення;
  2. Service Provider License Agreement – для організацій, що надають програмне забезпечення в режимі хостингу.

Власне, IT-компаніям надається перший тип ліцензій.  Вони є додатковим ліцензіями, які дозволяють здавати ПЗ Microsoft в оренду, і не можуть використовуватися окремо без наявності відповідного ПЗ. Ліцензії Rental Rights постачаються за програмою Open License. Важливо зазначити, що ліцензійний договір Microsoft, зокрема  “Open License Agreement”, складається з декількох документів, і охоплює, у тому числі, права на використання продуктів, що знаходяться на веб-сайті Microsoft. Тому власне право здавати ПЗ в оренду може бути не передбачене в самому договорі у класичному його розумінні.

Правила придбання ліцензій Rental Rights

Існують певні правила придбання ліцензій Rental Rights для надання в оренду ПК із встановленим ПЗ Microsoft, зокрема:

  1. Rental Rights придбаваються додатково до ліцензій на ПЗ;
  2. такі ліцензії мають бути придбані для кожного окремого комп’ютера.

Організація, яка отримала ліцензію, що дозволяє передавати програмне забезпечення в оренду, не  повинна стягувати за це жодних додаткових доплат.

Не менш важливим нюансом є те, що ліцензії Rental Rights мають певні обмеження. Так, кожна ліцензія закріплюється лише за одним конкретним комп’ютером на постійній основі та не може бути перенесена на інший. Якщо з часом цей комп’ютер замінюється на інший, тоді слід придбати нові ліцензії Rental Rights для встановлених на ньому продуктів. Окрім цього, використання через мережу або віддалений доступ до програмного забезпечення не дозволено.

Способи передачі програмного забезпечення в користування

Також варто звернути увагу на способи передачі програмного забезпечення в користування.

По-перше, програмне забезпечення може передаватися в користування відповідно до договору про надання послуг у сфері інформатизації. В такому разі, в договорі слід передбачити, що послуги надаються виконавцем на обладнанні, а також з використанням інших засобів замовника. Можливим також є варіант укладення окремого договору оренди комп’ютера, програмного забезпечення тощо. Проте, на відміну від першого випадку,  в даній ситуації орендар повинен буде сплачувати орендну плату за використання обладнання та інших засобів (у тому числі, програмного забезпечення) замовника.

Слід зазначити, що цивільне законодавство передбачає принцип оплатності договору, тобто навіть якщо оплата та ціна не були погоджені у договорі, то договір вважається оплатним, якщо в ньому прямо не вказано про безоплатність. У разі непогодження ціни оренди в договорі, вона визначається з урахуванням споживчої якості речі та інших обставин, які мають істотне значення.

Окрім цього, сьогодні дуже поширеним серед програмістів є надання послуг у сфері інформатизації, перебуваючи у коворкінгах. Договір коворкінгу відноситься до непоіменованих договорів, тобто таких, які не є передбачені чинним законодавством. Таким чином, діяльність коворкінгів не є врегульована належним чином. За правовою природою договір коворгінгу є поєднанням договору оренди та договору про надання послуг, тому отримання програмного забезпечення через коворкінг є дещо схожим до його оренди. Проте договір коворкігу не є абсолютно тотожним із договором оренди. Так, за загальним правилом, у разі зміни власника речі (приміщення/комп’ютера), переданої (-ого) у найм, до нового власника переходять права та обов’язки наймодавця, якщо інше не передбачено договором.

Проте такої вимоги до договору коворкінгу немає, що може бути більш ризиковим для програмістів, що користуються обладнанням, засобами та послугами коворкінгу, у тому числі, його програмним забезпеченням. Окрім цього, законодавець зобов’язує наймодавця гарантувати якість речі, переданої у найм, а також передати річ, що відповідає її призначенню та умовам договору. Натомість коли мова іде про договір коворкінгу, таких вимог немає.

Наступним важливим аспектом є той факт, що при укладенні договору коворкінгу за особою не обов’язково буде закріплено якийсь конкретний комп’ютер. В міжнародній практиці є можливість укладення різних договорів коворкінгу –договору простого членства, коли особа має можливість перебувати в приміщенні коворкінгу, без закріплення за нею якогось конкретного місця та комп’ютера, або ж договору, в якому за особою закріплюється конкретне місце та конкретний комп’ютер. Варто зазначити, що доступ до комп’ютера у коворкінгу можна отримати на тимчасовій основі, в такому разі членство в коворкінгу не є потрібним.

Наступним нюансом, який слід брати до уваги, укладаючи договір коворкінгу, є доступу до коворкінгу (у тому числі, до комп’ютеру), зокрема, час доступу, оскільки він може бути 24 години на добу, 7 днів на тиждень, а також спосіб доступу – ключ, електронна карта, код тощо.

Таким чином, програмне забезпечення може передаватися в користування іншим особам різними шляхами, проте необхідною умовою є наявність основної ліцензії на програмне забезпечення, а також додаткової ліцензії, що дозволяє таку передачу програмного забезпечення в користування іншим особам. Для більш детальної інформації звертайтеся, будь ласка, за контактними даними, вказаними на сайті.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок