Реєстрація іноземного представництва в Україні

Вихід іноземних компаній на український ринок може відбуватися двома основними способами: реєстрація представництва іноземного суб’єкта господарювання або створення окремої української компанії з іноземним капіталом.

Представництво іноземної компанії чи Товариство з обмеженою відповідальністю за українським правом?

При відкритті іноземного бізнесу в Україні, як правило, більш поширеним способом є створення юридичної особи за законодавством України, засновником якого виступатиме іноземна компанія, або ж фізична особа-іноземець. Створення представництва іноземної компанії використовується рідко.
Це пов’язано, передусім з фінансовими, часовими, організаційними затратами, а також додатковими законодавчими вимогами.

Лише державний збір за реєстрацію іноземного представництва складає 2500$, крім якого ще доведеться понести витрати на юридичний супровід, нотаріальні послуги та переклад документів. Часові затрати можуть становити більше двох місяців.

Однак, створення іноземного представництва має ряд своїх переваг: є прямі можливості перераховувати кошти на рахунок іноземної компанії, вести діяльність від її імені, валютна виручка не підлягає обов’язковій конвертації в гривню, а також немає необхідності оформляти дозволи на працевлаштування для своїх працівників, (замість них оформляються спеціальні картки).

Іноземні інвестори частіше застосовують простішу і економічно вигіднішу схему відкриття бізнесу в Україні: створення ТОВ, засновником якого виступатиме фізична чи юридична особа нерезидент.
Вартість створення української компанії є в рази нижчою, а відкрити та зареєструвати ТОВ в Україні можна за 2-3 дні.

Якщо ж іноземний інвестор вирішив створювати саме іноземне представництво в Україні, то процедура буде наступною.

Порядок реєстрації представництва іноземної компанії

Реєстрація іноземного представництва здійснюється Міністерством економічного розвитку і торгівлі України.

Документи, які необхідні для реєстрації, включають в себе:

  1. заяву встановленої форми, яка містить в собі усю необхідну інформацію про іноземну компанію та її представництво в Україні (дату створення, організаційну-правову форму, кількість працівників, сферу діяльності, мету відкриття представництва тощо)
  2. витяг  з  торговельного  (банківського)  реєстру  країни, де зареєстрований головний офіс іноземної компанії.
  3. довідку з банку,  у якому  відкрито  рахунок  іноземного суб’єкта господарської діяльності.
  4. доручення   на   здійснення  представницьких  функцій  в Україні,  оформлене  відповідно до законодавства країни, де зареєстрована компанія .

Зрозуміло, що усі документи повинні бути перекладені та легалізовані в установленому законом порядку.
Офіційний державний збір за реєстрацію представництва становить 2500 $
Строк видачі Свідоцтва про реєстрацію – 2 місяці з моменту подачі усіх документів до міністерства.

Представництво  іноземної компанії не є юридичною  особою   і   не   здійснює   самостійно   господарської діяльності,  діє тільки  від імені іноземного  суб’єкта  господарювання,   але на території України виконує свої  функції  згідно  з українським законодавством.

Зареєстроване іноземне представництво може відкривати банківські рахунки в українських банках. Якщо іноземне представництво має намір безпосередньо здійснювати господарську діяльність  на території України, воно повинне стати на облік в Державній податковій службі за місцем своєї реєстрації, та набути статусу постійного представництва.

Реєстрація іноземного представництва в Україні

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок