Розірвання шлюбу: жили вони не довго і не щасливо

Або нещасливо, але довго.

Або і довго, і щасливо, але вирішили ввести в оману державу – свою або чужу.

У будь-якому разі розірвання шлюбу здійснюється через один з двох державних органів – РАЦС або суд.

Критерій поділу простий діти. Якщо у подружжя є спільні діти, розлучитися можна тільки через суд.

Порядок розірвання шлюбу через РАЦС

Найпростіше, найшвидше і найдешевше, але цей спосіб доступний лише для пар, які не мають дітей. Причому заява про розірвання шлюбу може бути тільки спільна – і написана від імені обох з подружжя, і подана особисто обома. Якщо один з подружжя не може з поважної причини подати таку заяву особисто, її може подати самостійно чоловік чи дружина, але в такому разі документ має бути нотаріально засвідчений.

Після подання заяви чекаєте один місяць (таким чином держава дає час на примирення, бо за цей час заяву можна відкликати) і, якщо не передумали, ще раз приходите в РАЦС і розриваєте шлюб. З цього дня вже колишні чоловік та дружина вважаються розлученими.

Виняток – якщо чоловік чи дружина визнані судом недієздатними чи безвісно відсутніми (а ці факти встановлюються строго за рішенням суду). У такому випадку заява подається одноособово. Давніше, до 1 липня 2010 року, одноособове подання заяви було можливе ще в одному випадку – якщо чоловік або дружина заявника були засуджені до позбавлення волі мінімум на 3 роки. Втім, зараз така підстава скасована.

Консультація юриста

Наявність між сторонами майнових претензій одне до одного не заважає розлученню.

За розірвання шлюбу сплачується державне мито, яке обраховується у відсотковому відношенні від неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, що дорівнює 17 грн. Таким чином, за спільну заяву мито становить 8,50 грн, за одноособову заяву – 51 копійка. Так-так, комісія деяких банків обходиться дорожче.
До якого відділу РАЦС нести заяву? До відділу за місцем проживання чоловіка і дружини або когось одного з них, якщо прописка різна.

Які документи підтверджують розірвання шлюбу?

По-перше, таким документом є Свідоцтво про розірвання шлюбу, а по-друге, відповідно до Закону «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» в паспорті громадянина України ставиться відповідний штамп.
Траплялося чути від Клієнтів запитання: «Чи може мій чоловік /моя дружина сам / сама піти в РАЦС і розлучитися зі мною без мого відома?»

Такі побоювання часто з’являються у людей, які, наприклад, довго працюють за кордоном, і за час їхньої відсутності сімейне життя дає тріщину. Відповідь: ні, не може. Ви маєте не тільки подати спільну заяву, а й обов’язково бути присутніми в конкретний призначений день при самій, так би мовити, «церемонії» розірвання Вашого шлюбу. У випадку, якщо подаються нотаріально засвідчена заява від імені когось одного (див. вище), то для складання такої заяви все одно треба буде прийти до нотаріальної контори, тому що жоден нотаріус не візьме на себе відповідальність посвідчувати справжність підпису особи, якої особисто не бачив. Тобто як і чоловік, і дружина мають фігурувати у процесі мінімум двічі.

Порядок розірвання шлюбу в судовому порядку

Довше, дорожче, але для подружжя, що має дітей, – це єдиний спосіб. Як-не-як, створення сім’ї – це відповідальність, яка накладає на обидві сторони обов’язки, які не припиняються навіть з розірванням шлюбу. Наприклад, зобов’язання з утримання та виховання спільних дітей, або ж утримання колишнього чоловіка / дружини у разі їхньої інвалідності чи непрацездатності, що виникли під час шлюбу. Також нікуди не зникає право спільної сумісної власності на майно, набуте під час шлюбу.
Розлучення через суд має 2 можливих варіанти:

  1. «мирний», в порядку окремого провадження (як справа про встановлення факту, що має юридичне значення) – шляхом подання знову ж-таки спільної заяви подружжя;
  2. «конфліктний» (позовний) – шлях, звісно, менш бажаний. Має місце тоді, коли подружжя не може дійти згоди стосовно певних питань – як правило, стосовно того, з ким житимуть діти / дитина, або за наявності певних майнових претензій. Здійснюється через подання позову одним з подружжя до суду першої інстанції.
    Розглянемо детальніше ці способи.

При мирному вирішенні питання до заяви необхідно долучати письмовий договір, у якому чоловік та дружина домовляються, з ким із них проживатимуть діти, яким чином до їх утримування та виховання долучиться той з батьків, хто проживатиме окремо, та на яких умовах і в якому обсязі таке утримання і виховання буде здійснюватися.

Також можна укласти окрему угоду про розмір аліментів на дитину. Така угода має бути нотаріально посвідчена. Сплата аліментів за таким договором буде обов’язковою так само, як і сплата аліментів, встановлена рішенням суду. Звертаємо увагу, що у разі несплати або невчасної сплати заборгованість по аліментах може стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

Консультація юриста

Судовий збір у справах такого виду станом на 01.12.2015 становить 243,60 грн.

Із заявою та необхідними додатками звертаємося в суд і чекаємо один місяць від дати подання. Швидше не вийде – держава сподівається, що пара помириться і відкличе заяву.

Якщо ж Ви не можете домовитися і вирішили подавати позов, одразу врахуйте, що є деякі суттєві обмеження.

Позов про розірвання шлюбу не можна подавати у разі, якщо:

  • дружина вагітна (протягом усього періоду вагітності, причому неважливо, хто виступає ініціатором, – сама жінка чи чоловік – розлучення неможливе);
  • у подружжя є маленька дитина віком до 1-го року.

Виняток з цих двох обмежень становить лише ситуація, коли один з подружжя вчинив злочин щодо дружини / чоловіка або дитини.

Судовий збір за позови про розірвання шлюбу з вересня виріс та тепер дорівнює 487,20 грн. Так-так, не до порівняння з прейскурантом РАЦСу.

Ще одна наполеглива рекомендація – у позові про розірвання шлюбу варто обмежитися однією позовною вимогою – просити суд  тільки розірвати шлюб. Ми не радимо об’єднувати в одній позовній заяві ще й вимоги про поділ майна, призначення аліментів чи про порядок спілкування з дітьми. Краще пізніше подати окремі позови з цих приводів.

Консультація юриста

По-перше, так дешевше, тому що в позовах про поділ майна більшим буде судовий збір, оскільки він напряму залежатиме від ціни позову. Тобто треба буде оцінити все майно, яке Ви збираєтеся ділити, і від цієї вартості 1% заплатити державі.

По-друге, так швидше. Враховуючи завантаженість судів та власну практику, впевнено заявляємо: судитися щодо майна Ви будете мінімум півроку. А якщо сторони дуже принципові, затяті у своїх переконаннях та свято переконані у власній правоті, то судова тяганина може затягнутися на роки. Буквально. У справах про порядок спілкування з дитиною чи про призначення аліментів можлива та сама ситуація – усе залежить від батьків дитини, від їхньої порядності та вміння досягати компромісу.

Тобто якщо Ви захочете просто розлучитися, то справу можна вирішити за одне-два засідання. Але якщо будуть ще інші вимоги, розгляд яких затягне процес, то протягом всього цього часу Ви все ще будете одруженими.

До якого суду подавати заяви? За загальним правилом – за місцем проживання відповідача. Однак, у справах про розірвання шлюбу законодавець лояльний: якщо позивач має на утриманні дітей до 18 років чи стан здоров’я не дозволяє добиратися до суду за місцем проживання відповідача.

Скільки це займе часу? Як ми вже згадували раніше, питання про розірвання шлюбу можна вирішити за одне-два судових засідання. За загальним правилом, суд і в позовному провадженні дає парі час на примирення. Однак, у позовній заяві можна пояснити, що рішення є виваженим та остаточним і з цієї причини просити суд не давати час на примирення. Вам видніше, як краще вчинити.

Якщо у Вас виникли запитання чи Вам потрібна правова допомога у галузі сімейного права, звертайтеся за контактами, вказаними на сайті.

Всім добра і пам’ятайте про компроміс!

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок