Виїзд громадян України на постійне проживання за кордон

Кількість осіб, які бажають виїхати на постійне місце проживання за кордон (далі – ПМП) суттєво збільшується із року в рік. Це можна легко пояснити нестабільною політичною та економічною ситуацією в Україні. Оформлення виїзду на ПМП за кордон в Україні є досить складною процедурою, яка вимагає збору великої кількості різноманітних документів і забирає багато часу в того, хто все ж таки наважився на цей крок. У цій статті ми детально розглянемо процес оформлення виїзду на постійне місце проживання за кордон.

Як виїхати на ПМП за кордон?

Для початку необхідно звернутись із заявою та передбаченими законодавством документами до відповідного територіального підрозділу ДМС України (за місцем реєстрації) або до закордонного дипломатичного представництва України чи консульської установи (у випадку перебування особи за межами України). 

Процес оформлення виїзду на ПМП займає 3 місяці. За цей час орган ДМС України проводить перевірку особи заявника, надсилаючи запити в СБУ, органи внутрішніх справ та військові комісаріати за місцем реєстрації заявника в Україні. За результатами перевірок приймається позитивне або негативне рішення щодо виїзду заявника на ПМП за кордон.

У випадку отримання позитивного рішення щодо виїзду, заявник повинен бути знятий з реєстрації місця проживання в Україні. Після цього, в закордонному паспорті заявника проставляється штамп «ПОСТІЙНЕ ПРОЖИВАННЯ» із зазначенням країни, в яку він виїжджає, разом відміткою про дату внесення запису, прізвище, посаду та підпис особи, що внесла такий запис.

Чи можуть відмовити у виїзді на постійне проживання за кордон та з яких підстав?  

Підставою для прийняття негативного рішення у наданні дозволу на виїзд на постійне місце проживання за кордон може бути наявність аліментних, договірних, податкових або інших невиконаних зобов’язань заявника. Також може бути відмовлено у випадку, коли щодо заявника подано позов до суду, він підлягає призову на строкову військову службу тощо.

Крім цього, громадянину може бути тимчасово обмежено право виїзду за кордон, наприклад, у випадках коли:

  • він обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю, – до закінчення терміну, встановленого ст.12 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України»;
  • стосовно заявника у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон, – до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень;
  • він засуджений за вчинення кримінального правопорушення – до відбуття покарання або звільнення від покарання тощо.

Дозвіл на виїзд дитини на постійне проживання за кордон

Дитина, яка не досягла віку 16 років, може виїхати за кордон на ПМП разом із батьками. Якщо ж один з батьків залишається в Україні, то для того, щоб здійснити виїзд дитини за кордон на постійне місце проживання, потрібна згода того з батьків, хто залишається.

Якщо той із батьків, хто залишається в Україні, не дає згоди на виїзд дитини, вирішити це питання можна через суд. У цьому випадку слід подати позовну заяву до суду.

Також підставою для виїзду дитини на ПМЖ без дозволу другого з батьків може бути пред’явлення таких документів:

  • копія свідоцтва про смерть батька або матері;
  • рішення суду про позбавлення другого з батьків батьківських прав;
  • рішення суду про визнання другого з батьків обмежено дієздатним чи недієздатним;
  • рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім або оголошення його померлим.

Чому потрібно оформити виїзд на ПМП? 

Кожен другий  громадянин України, який виїжджає за кордон для постійного проживання, не проходить процедуру офіційного виїзду на ПМП. Це трапляється з різних причин, однак, не варто забувати про незручності, які це створюватиме в майбутньому. До прикладу, відсутність штампу про виїзд на ПМП створює певні обмеження при зверненні до дипломатичних установ України за кордоном. Саме тому ми завжди радимо проходити процедуру оформлення виїзду на ПМП, незважаючи на її складність та тривалість.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок