Бізнес без печаток?

8 вересня парламент прийняв за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними-особами підприємцями». Що нового?

По-перше, автори пропонують запровадити адміністративну відповідальність за вимагання проставлення відбитку печатки на документі посадовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування або за відмову приймати вказані документи у зв’язку з відсутністю відбитка печатки. Дуже доречна зміна, на нашу думку, однак стаття КУпАП потребує деяких уточнень. З одного боку, запровадження штрафів угамує запал тих працівників ДФС, які мають звичку відмовляти новоствореним компаніям у прийнятті заяв та повідомлень про найманих працівників. З іншого – чи не з’явиться поле для зловживань самими суб’єктами господарювання?

По-друге, якщо Закон буде прийнято, то в господарському процесі довіреності від юридичної особи також достатньо буде засвідчувати лише підписом керівника, без проставлення печатки. Аналогічні зміни мають бути внесені і до ЦПК. Для виданих касових ордерів та відповідних квитанцій також буде достатньо тільки підпису уповноваженої особи.

Висувається також пропозиція скасування обов’язкового проставлення печатки на заявах про внесення до Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок