Держреєстратори будуть моніторити Реєстр судових рішень

Кабмін прийняв постанову, відповідно до якої держреєстратори та прирівняні до них особи(нотаріуси, та ін.) при здійсненні державної реєстрації – прав на майно та інших дій, пов’язаних з винесенням щодо них судових рішень, – зобов’язані перевіряти те, чи міститься таке рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Мета такого нововведення – запобігти рейдерським захопленням майна осіб та перешкодити фальсифікаціям і різного роду квартирним аферам. Наприклад, коли або злочинці підробляють підписи та печатки, або коли суд за попередньою змовою з шахраями видає їм на руки нібито законне рішення у справі, за яким визнається право власності на квартиру певної зацікавленої особи. Насправді ж не було ні судової справи, ні, відповідно, реєстрації такого рішення суддею та внесення у Єдиний державний реєстр.

Відтепер, повідомляє Мінюст, якщо особа просить зареєструвати її права на підставі судового рішення, якого не виявиться у Єдиному державному реєстрі, її спіткає невдача, оскільки реєстрація проведена не буде.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок