“Law & Order: Trial by Jury”: можливі реалії для українського судочинства

09 грудня 2015 року у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо суду присяжних».

Відповідно до запропонованих змін, Закон України «Про судоустрій та статус суддів» передбачатиме функціонування електронного реєстру можливих кандидатів у майбутні члени журі присяжних. Так, авторами даного законопроекту – серед яких  Ю.Луценко, Ю.Тимошенко та І.Луценко – пропонується прийняти Закон України «Про Державний реєстр присяжних», у відповідності до якого і відбуватиметься формування складу журі присяжних.

Одночасно діючий Кримінальний процесуальний кодекс України запропоновано доповнити нормами, які визначатимуть такі поняття як «суд присяжних» та «вердикт». Під судом присяжних пропонується розуміти мале журі у складі шести осіб та велике журі у складі дванадцяти осіб. Мале журі буде здійснюватиме судове провадження за клопотанням обвинуваченого у вчиненні особливо тяжкого злочину у складі одного професійного судді та шести присяжних. Судове ж провадження щодо особливо тяжких злочинів, за вчинення яких передбачено покарання понад десять років позбавлення волі або довічне позбавлення волі – здійснюватиметься великим журі у складі дванадцяти присяжних та одного професійного судді – знову ж таки, за клопотанням обвинуваченого.

Передбачається, що суди присяжних і надалі будуть діяти при місцевих загальних судах першої інстанції. Також запропоновані порядок формування попередніх списків присяжних (складається з 15 осіб для малого журі та 25 для великого журі); повідомлення кандидатів та їхніх роботодавців; відводу та самовідводу присяжного; відбору кандидатів та формування журі присяжних. Вердикт – як виправдувальний так  обвинувальний буде постановлюватися простою більшістю голосів усього складу журі. У свою чергу, якщо виправдувальний вердикт є обов’язковим для суду, то обвинувальний – ні, і суд має право розпустити журі і направити кримінальне провадження на новий судовий розгляд.

Пропонується  порядок перегляду вердикту суду присяжних в апеляційній інстанції, який можливий лише при істотних порушеннях кримінального процесуального закону, перелік яких є вичерпним.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок