Майже дворічна боротьба з митницею у справі про коригування митної вартості товару завершилася перемогою ЮК «Лігалейд» в інтересах клієнта

Рішення про коригування митної вартості – типова і поширена проблема, з якою постійно стикаються українські імпортери.

Однак ситуація, коли в ідеально задокументованій, прозорій і наперед оплаченій продавцю поставці від постачальника з США митний орган скориговує задекларовану вартість у шість разів, не приймає до уваги величезну кількість підтверджуючих документів і декларацій, навмисно затягує судовий процес, а в кінцевому результаті намагається продати покупцю його ж товар ще й за вищою вартістю, так чи інакше набуває розголосу та вимагає значних зусиль для захисту прав та законних інтересів суб’єкта господарювання.

У 2013 році під час здійснення митного оформлення товару одним із наших Клієнтів було винесено рішення про коригування митної вартості та відмову у здійсненні митного оформлення.

Не бажаючи виконувати явно незаконне та необґрунтоване рішення митниці, підприємство звернулося до юристів ЮК «Лігалейд» за допомогою у оскарженні такого рішення, та повернення товару. Особливо слід звернути увагу на непримиренну позицію нашого Клієнта, що відразу заявив про готовність добиватися справедливості та наведенню порядку навіть ціною збитків у власному бізнесу, не зважаючи, що на той час боротися було складніше.

Пройшовши всі способи адміністративного оскарження та скарг у всі можливі органи, три судові інстанції, відкривши кримінальне провадження за фактом викрадення товару з митного складу, все ж вдалось добитися справедливості та передати рішення суду про здійснення митного оформлення товару за задекларованою митною вартістю до органів виконавчої служби.

Цікаво, що за всю процедуру оскарження митний орган так і не зміг подати жодного доказу на підтвердження законності свого рішення. Однак постійні затягування судових слухань призвели до того, що Клієнт не мав змоги розпоряджатись товаром, який знаходився на складі митниці.

Один із «смішних» нюансів ведення судових справ державною фіскальною службою: представниками митниці до матеріалів справи було долучено план будови літака, яким ймовірно перевозився товар.  Не зрозуміло як структурні елементи Боїнга могли вплинути на митну вартість вантажу, але створити представникам митниці образу технічно-підкованих фахівців у справі так і не вдалось.

Консультація юриста

Спочатку, подання позову проти митного органу мало на меті лише повернути товар, та принципово довести незаконність та абсурдність рішення про коригування вартості у шість разів, тому стягнення шкоди не було предметом адміністративного позову.

Однак, судова тяганина завдала підприємству значних збитків, пов’язаних зі сплатою за зберігання товару, та неможливістю ним розпоряджатися впродовж майже двох років. Наступним кроком у захисті прав Клієнта у цій справі має стати позов про відшкодування реальної шкоди та упущеної вигоди, яких зазнав Клієнт через незаконність дій інспекторів Київської обласної митниці.

Окремо хочеться згадати, про явну злочинну практику митних органів, жертвою якого Київська митниця намагалась зробити підприємство.

Не зважаючи на судову заборону Вищого адміністративного суду, митний орган самовільно розпорядився товаром, який перебував на збереженні у нього на складі, та за допомогою пов’язаних третіх осіб намагався продати підприємству його ж товар, за який раніше було заплачено американському постачальнику.

Мабуть, окремі службовці Київської обласної митниці вважали, що здійснивши умисне затягування судового процесу вони змусять підприємство все ж заплатити «суму», на яку вони розраховували ще з моменту винесення рішення про коригування, і яка мала спрямовуватись зовсім не до державного бюджету України.

Сюрпризом для нашого Клієнта стала пропозиція від фізичної особи С. купити у нього затриманий товар, який він ніби то придбав на митному складі за готівку. Таке свавілля вразило навіть юристів нашої компанії, не те, що Клієнта.

Митниця звісно спочатку відхрещувалася від незаконності таких дій, попри судову заборону на продаж, конкурсний порядок реалізації та неможливість продавати товар за готівкові кошти. Коли товар фізично покинув склад митниці надії на його повернення було мало. Однак після ініційованих ЮК «Лігалейд» перевірок та відкриття кримінального провадження за вказаним фактом, а також взяття справи під контроль прокуратурою області, товар на митному складі все ж «знайшовся».

Щоб досягти цього результату, ми не обмежувались лише засобами юридичного тиску. Клієнт та ЮК «Лігалейд» зверталися до керівника митниці Анатолія Макаренка (всіма засобами – скаргами, через фейсбук), і справа нарешті потрапила під його особистий контроль, а також мали місце відповідні звернення до журналістів.

На сьогодні, судові рішення (трьох інстанцій, що загалом зайняло біля 2 років боротьби) на користь Клієнта ЮК «Лігалейд» про випуск товарів знаходиться на етапі виконання. І навіть на цьому етапі всіляко затримується Київською митницею ДФС.

Особливо слід відзначити бездоганну роботу у цій справі старшого юриста ЮК «Лігалейд» Наталії Василечко, що спеціалізується на митних та податкових справах.

Така практика дій митниці є неприпустимою в умовах європейської інтеграції, і нових демократичних процесів в Україні. З державними органами, в тому числі з державною фіскальною службою, можна і варто боротися, як для захисту своїх інтересів, так і з метою недопущення перешкоджання розвитку бізнесу у майбутньому.

To be continued…

За юридичним захистом у митних справах, щодо незаконного коригування митної вартості та іншими справами з ДФС, звертайтеся за телефоном +38 096 002 01 00 чи іншими контактами на сайті.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок