Нова редакція закону про ліцензування видів господарської діяльності

28 червня набрав чинності новий Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності», яким встановлено вичерпний перелік видів такої діяльності, що підлягають ліцензуванню, та уніфікований порядок цього ліцензування. Стаття 7 закону визначає 30 видів господарської діяльності, для здійснення якої суб’єкт господарювання повинен отримати ліцензію.

При цьому положення цього нормативного акта не поширюються на порядок ліцензування банківської діяльності, діяльності в галузі телебачення і радіомовлення та на виробництво і торгівлю спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами. Отримання ліцензій в таких випадках здійснюється відповідно до спеціальних законів. В окремих випадках ліцензування здійснюється у загальному порядку, але з урахуванням особливостей спеціальних законів, зокрема для професійної діяльності на ринку цінних паперів, діяльності у сфері електроенергетики, у сфері телекомунікацій, будівництва об’єктів IV і V категорій складності та ін.

Серед нововведень закону:

– можливість подачі документів до органу ліцензування в електронному вигляді;

– пряма заборона органу ліцензування вимагати від заявника документів, що підтверджують або спростовують певні відомості про останнього, та видаються владними органами (витяги, виписки, довідки, листи);

– ліцензія оформляється в електронному вигляді як запис про рішення органу ліцензування в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, на паперовому носії ліцензія видається лише за бажанням ліцензіата;

Новий закон також не передбачає ведення ліцензійного реєстру, адже всі відомості стосовно ліцензування повинні відтепер міститись в Єдиному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок