ВСУ пояснює порядок розрахунку за “зайві” квадратні метри

Верховний Суд опублікував цікаву постанову у справі за позовом до ТОВ «Форум-Інвест» про встановлення факту та зобов’язання вчинити дії (справа № 6-88цс15). Між сторонами ще у січні 2005 року було укладено договір про залучення інвестиції в будівництво житла, і тоді ж позивачі заплатили повну суму. Суть спору у тому, що троє клієнтів подали в суд на відповідача на підставі того, що останній не видає їм документів для оформлення права власності на інвестовану ними квартиру у новобудові. У процесі будівництва та після оформлення техпаспорта квартира виявилася майже на 13 м кв. більшою, ніж було попередньо обумовлено. Тому ТОВ «Форум-Інвест» вимагало доплатити за ці квадратні метри, причому за ринковою ціною станом вже на 2014 рік. Ясна річ, врахувавши стрибок курсу валют та ріст ціни майже в 6 разів, позивачі не погодилися з такою вимогою, оскільки уже заплатили повну вартість нерухомості ще в далекому 2005-ому.

Перша інстанція у задоволенні позову відмовила. Апеляційна інстанція змінила рішення у тій частині, що зобов’язала компанію видати позивачам документи. Була подана касаційна скарга, за результатами розгляду якої ВССУ визнав правильним саме рішення апеляційної інстанції. Справа дійшла до Верховного Суду, який став на бік позивачів та визнав правильність рішення апеляційного суду, виходячи з того, що:

–       суд І інстанції відмовив у позові суто з процесуального порушення, мовляв, ТОВ «Форум-Інвест» є неналежним відповідачем, бо діяло лише як представник іншого ДП «Житлоінбуд», а позивачі не клопотали про заміну сторони;

–    відносини на підставі договору виникли саме між позивачами та ТОВ «Форум-Інвест»;

–          у договорі було прописано:  так, доплата за можливу додаткову площу є, але вона має здійснюватися за тією ціною, за якою вносили останній платіж. Оскільки такий платіж відбувся ще в січні 2005, то й ціну слід брати саме за той час. І в конкретно цьому випадку коригувати її на збільшену ринкову вартість і курс валюти не можна. Тобто, по суті, позивачів врятувало те, що вони заплатили за квартиру повністю і одразу.

А правова позиція Верховного Суду України зводиться до наступного:  навіть якщо площа квартири була збільшена без згоди покупця-інвестора, останній повинен оплатити цю площу, крім випадків, коли в договорі прямо вказано протилежне. Немає пункту про доплату – немає обов’язку доплатити. Плюс – забудовник не може затримувати видачу Вам документів для оформлення права власності.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок