Закон щодо умов повернення строкових депозитів вступив в силу

3 червня Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо умов повернення строкових депозитів)».

Нормами цього закону, які довгий час були предметом дискусій, однак вводились як засіб покращення стабільності банківської системи, встановлено, що громадяни, які внесли вклад у банк на умовах строкового депозиту, мають право повернути його на вимогу у будь-який час до закінчення строку тільки за умови, що це було передбачено самим договором банківського вкладу.

Нагадаємо, що згідно з положеннями попередньої редакції ст. 1060 Цивільного кодексу України, вкладники мали право забирати свої кошти на вимогу незалежно від виду депозиту (строкового чи на вимогу), а умови договору, що позбавляли вкладників (фізичних осіб) такого права визнавались нікчемними.

Ці правила гостро критикувалися банківським сектором, а зокрема й за теперішньої фінансово-економічної ситуації, коли громадяни масово починали забирати свої гроші з банківських установ. Що не дозволяло банкам прогнозувати свою господарську діяльність та користуватись залученими коштами.

На даний час, як і раніше, крім строкових депозитів, вкладники можуть користуватися поточними вкладами (на вимогу), які мають, звичайно, менші відсоткові ставки, але по яких банк зобов’язаний повертати чи перераховувати кошти у будь-який час.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок