Змінено ставки судового збору

Нагадуємо, що з 1 вересня вступили в дію нові положення стосовно визначення ставок судового збору. Тепер сума судового збору за подання до суду позову майнового чи немайнового характеру диференціюється залежно від того, хто подає позов, фізична чи юридична особа. За звернення до суду з майновим позовом громадяни та ФОПи повинні викласти 1% від ціни позову, але не менше 0,4 мінімальної заробітної плати, в той час як юридичні особи – 1,5% ціни позову, але не менше однієї мінімальної заробітної плати.

Позов немайнового характеру коштуватиме юридичним особам та ФОПам 1 мінімальну заробітну плату, фізичним особам – 0,4 від неї.

Натомість в господарських судах судовий збір зменшується. Якщо раніше за позовну заяву майнового характеру до господарського суду потрібно було викласти як мінімум 1827 гривень (1,5 мінімальної заробітної плати), то з 1 вересня мінімально доведеться заплатити збір у розмірі однієї мінімальної заробітної плати.

Крім того, ряд державних органів втрачають свої пільги щодо звільнення від сплати судових зборів. Проте невідомо, чи справді суб’єкти владних повноважень таки платитимуть за судовий процес. В парламенті зареєстровано законопроект, який передбачає закріплення і надалі звільнення від судового збору у певному колі випадків з громадськими організаціями інвалідів, органами прокуратури, уповноваженою особою ФГВФО, Антимонопольним комітетом та Міністерством юстиції України.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок