Зміни до законодавства про мобілізацію

Першого квітня 2014 року набув чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення проведення мобілізації” Цим законодавчим актом були внесені зміни до Кодексу Законів про Працю, Кодексу України про адміністративні правопорушення, низки законів, що регулюють порядок призову та проходження військової служби. Відповідно до внесених змін, громадянам України у віці від 40 до 55 років була надано права добровільно приєднатися до лав Збройних Сил України для захисту Батьківщини у необхідний період.

Окреме законодавчо врегульовано порядок здійснення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців. Так, внаслідок їхньої мобілізації вважається, що їхня підприємницька діяльність не припинялась; для того щоб податкова служба не нараховувала їм податки, підприємця достатньо подати до цього органу документи, що підтверджують його призов до лав ЗСУ.

Для підвищення соціальних гарантій мобілізованих військовозобов’язаних законодавець закріпив норму згідно якої громадяни України, що проходять військову не можуть бути звільнені роботодавцем в час проходження такої служби (проте не більше року), за ними зберігається заробітна плата. Недопускається переведення мобілізованого працівника на нижчу посаду чи зменшення його заробітної плати.

Також законом більш широко врегульовано порядок виконання військово-транспортного обов’язку підприємствами, що володіють необхідними для ЗСУ транспортними засобами, однак порядок вилучення такого транспорту, відшкодування втрат підприємства, порядок його повернення в подальшому має розробити Кабінет Міністрів України.

Змінами впорядковано питання надання належного дозволу на здійснення діяльності, пов’язаної з доступом до державної таємниці, встановлено порядок громадянам України допуску до державної таємниці у разі виникнення кризової ситуації, оголошення рішення про проведення мобілізації або введення правового режиму воєнного стану.

Зміни до законодавства про мобілізацію

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок