Еко-бізнес на даху: юридичні аспекти встановлення сонячних панелей

Бум альтернативної енергетики у всьому світі триває останні десятиліття.

Один із лідерів – Німеччина, яка вже з 2039 року хоче виробляти електроенергію виключно з альтернативних джерел. Іспанія планує відмовитися від вугільної енергетики до 2050 року, хоча за рівнем сонячної активності та кількістю водних ресурсів знаходиться у більш вигідному становищі.

Україна не залишається осторонь та ще 2009 року впровадила, так звані “зелені тарифи”, які, однак, повноцінно запрацювали в 2015. Вони покликані заохочувати як звичайних побутових споживачів, так і бізнес, виробляти електричну енергію з енергії сонця, води та вітру та продавати її державі за вигідною ціною.

Найбільш поширеним джерелом альтернативної енергетики прогнозовано є сонячні електростанції. Перша з них з`явилася у Криму в 2011 році.

Як почати бізнес із виробництва електричної енергії?

Для того, щоб розпочати ведення бізнесу з виробництва електроенергії на промислових СЕС, потрібно докласти чимало зусиль та інвестувати значну суму коштів, близько 100 тис. доларів. В середньому, така сума пропонується виробниками сонячних панелей та включає в себе вартість їх введення в експлуатацію.

Процес встановлення промислової сонячної електростанції довготривалий і потребує юридичного супроводу на всіх етапах, починаючи від створення юридичної особи, пошуку та оренди земельної ділянки з цільовим призначенням «земля енергетики», закінчуючи отриманням ліцензії на виробництво електроенергії, проведенням нестандартного приєднання до електричних мереж, реєстрації членства в Оптовому ринку електричної енергії та укладення договору купівлі-продажу з енергокомпанією.

Для фізичних осіб все значно простіше. Сьогодні будь-яка фізична особа, що споживає електричну енергію для побутових потреб, може встановити на даху свого приватного будинку сонячну електростанцію з потужністю до 30 кВт. та продавати надлишок виробленої енергії державі за зеленим тарифом.  
За даними Держенергоефективності, станом на серпень 2018 р. було встановлено 4660 приватних СЕС, загальною потужністю понад 90 мВт. У 2017 році ця цифра була значно меншою – всього 3010 приватних СЕС.

Чи потрібно отримувати дозвіл  на встановлення СЕС на власному даху?

Процедура підключення побутової сонячної електростанції до електричних мереж не потребує наявності жодних дозвільних документів. Найголовніше – при встановленні сонячних панелей не перевищити розмір дозволеної до споживання потужності, розмір якої вказаний у договорі про користування електричною енергією, що укладений між побутовим споживачем та електропостачальником. Максимально можлива межа потужності домашньої сонячної установки – 30 кВт.

Консультація юриста

Як відбувається встановлення сонячних панелей?

Побутовий споживач самостійно встановлює СЕС, після чого подає електропостачальнику заяву-повідомлення та один із варіантів однолінійної схеми підключення. Форми вказаних документів є додатками 1 та 2 до Постанови НКРЕКП № 229 від 25.02.2016 року.

Після розгляду заяви та перевірки потужності встановлених сонячних панелей, РЕМ надає споживачу рахунок для оплати послуг зі встановлення лічильника. Після проведення оплати і надання послуги, електропостачальник та споживач підписують акт про збереження пломб та встановлення індикаторів, а далі – договір купівлі-продажу електричної енергії за зеленим тарифом.

Ставки зеленого тарифу без ПДВ дорівнюють:

  •    з 01.01.2017 р. по 31.12.2019 р. – 573,36 коп/кВт·год;
  •    з 01.01.2020 р. по 31.12.2024 р. – 515,34 коп/кВт·год;
  •    з 01.01.2025 р. по 31.12.2029 р. – 459,03 коп/кВт·год.

Варто наголосити, що на розгляд заяви РЕМ має 3 дні, на встановлення лічильника від 3 до 5 днів, а подальші розрахунки за придбану за зеленим тарифом електроенергію здійснюються не пізніше 15 числа місяця, що є наступним за розрахунковим.

Чи є підстави для відмови?

Встановити сонячні панелі можуть не тільки власники приватних будинків, а й квартир, після укладення договору оренди площі даху та за відсутності заперечень інших мешканців. Існують випадки, коли РЕМ відмовляло в приєднанні сонячних панелей до електричних мереж на підставі того, що новозбудований будинок ще не було введено в експлуатацію, однак така відмова не є правомірною, оскільки законодавство встановлює лише одну обов’язкову вимогу – житлова будівля повинна перебувати у приватній власності.

Чи потрібна допомога юриста?

Кількість українців, які використовують можливості альтернативної енергетики, щороку збільшується. Сонячні панелі на власному даху дозволяють не тільки заощадити на електроенергії, але й отримувати прибуток від її продажу. Однак, слід звернути увагу на те, що ставки зеленого тарифу поступово зменшуються, тому розраховувати на швидкий заробіток за рахунок встановленої СЕС не варто. В середньому, сонячні батареї окупаються в проміжку від 6 до 8 років. До того ж, при встановленні сонячних панелей, незважаючи на, здавалося б, спрощену процедуру, може виникнути безліч нюансів, серед яких:

  •    неправильно оформлені документи;
  •    відмова РЕМ у підключенні до електромереж;
  •    недотримання РЕМ встановлених строків і термінів при здійсненні приєднання;
  •    укладення договору оренди;
  •    несправності існуючих електричних мереж, що призводять до збоїв у роботі СЕС;
  •    несплата або несвоєчасна оплата РЕМ за придбану електроенергію.

 

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок