Проблеми агробізнесу в Україні та їх вирішення

Інвестиції в агробізнес в Україні є надзвичайно привабливими. Завдяки унікальним ґрунтам та хорошому клімату, тут можливо вирощувати прекрасні врожаї багатьох аграрних культур. Однак доволі часто підприємець, який вирішив зайнятись бізнесом у даній галузі, стикається з багатьма ризиками. Часто проблеми здаються занадто складними, але кожну з них можна вирішити.

Проблеми, з якими можна стикнутись в аграрному бізнесі

Багато ризиків українського агробізнесу пов’язано з владою та законодавством.

Однак існують і проблеми, викликані не лише державними органами. Ось їх перелік:

  • Нестабільна політична ситуація;
  • Рейдерство;
  • Ризики шахрайства, обману;
  • Непрофесійний персонал, крадіжки і обман персоналу;
  • Тіньові схеми: розрахунки готівкою, бажання уникнути податків;
  • Юридична бюрократія (відсутність електронного документообігу, необхідність печаток і підписів, фізична присутність);
  • Закритість комунікації фермерів з інвесторами (боязнь), мало хто знає англійську (мовний бар’єр);
  • Недовіра до посередників, фірм-прокладок.

Кожна із цих проблем має своє рішення. Однак підприємцю буває непросто знайти його самостійно.

До чого призводять основні проблеми агробізнесу

Якщо не запобігти утворенню проблем, або не вирішити їх на початковому етапі, вони можуть призвести до серйозних наслідків. Часто це означає великі втрати часу і грошей, а інколи і всього бізнесу.

Нестабільна політична ситуація в країні виникла як наслідок Революції Гідності та подій в Криму і на сході України. Вона спричиняє велику кількість ризиків для бізнесу. Зміна курсів валют через нестабільну економіку може значно зашкодити компанії. Через неї та ще декілька факторів, ціна та капіталізація бізнесу можуть різко змінитись. Також постійна відсутність стабільності призводить до великих соціальних навантажень і тиску на підприємців з боку влади.

Однак найважливішим наслідком політичної нестабільності є рейдерство. Це феномен, коли інші люди незаконним способом забирають підприємство у власника. На теперішній день основними методами рейдерства є шахрайство і шантаж. Існує також варіант, коли певна група людей вимагає у підприємців гроші за так звану «кришу» – захист від потенційних рейдерів.

Ще одна велика проблема – шахрайство. Буває так, що підприємцям продають фіктивні ділянки та послуги. Також можуть вигадуватись неіснуючі проблеми, запрошуватись фальшиві правоохоронці та спеціалісти, яким потрібно заплатити. Дуже часто при веденні справ з іноземцями, продавці сильно завищують ціну своєї ділянки, користуючись поганою інформованістю покупця про український ринок. Інколи інвестора можуть обманом затягнути в шахрайську схему, через що він потім матиме проблеми з законом.

Консультація юриста

У багатьох іноземних підприємців, які вирішили зайнятись агробізнесом на території України виникають проблеми з персоналом. Часто трапляється так, що працівники недобросовісно виконують свої обов’язки, обманюють роботодавця, а інколи навіть крадуть. В результаті власник бізнесу несе фінансові і репутаційні збитки. Іноді може навіть доходити до судів з клієнтами, спричинених непрофесійністю робітників.

Багато власників ділянок пропонують покупцям тіньові схеми з метою уникнення податків. Такі дії тягнуть за собою кримінальну відповідальність, вже не кажучи про збитки для репутації підприємця. На жаль, часто буває важко пояснити продавцю своє небажання порушувати закон. Багато хто не розуміє цінностей та процесів прийнятих у світовому бізнесі, й лише намагається побільше отримати. Часто такі конфронтації можуть вилитись у повний зрив угоди.

В Україні до сих пір працює застаріла бюрократична система. Усі документи обов’язково мають бути в паперовому вигляді, з мокрою печаткою, та поставленими ручкою підписами. Навіть ксерокопії потрібно затверджувати від руки. Також для багатьох процедур потрібна фізична присутність підприємця. Звичайно ж, це сильно ускладнює управління компанією та призводить до значних витрат часу і грошей. Особливо ця проблема стосується іноземців, які можуть у потрібний момент перебувати за межами України.

Багато фермерів побоюються вести переговори з потенційними інвесторами. Через це буває важко заключити угоду, домовитись про попередній огляд, підписати меморандум. Також цьому сприяє мовний бар’єр. Повсюдне вивчення англійської в Україні розпочалось відносно нещодавно, тому багато людей старших тридцяти років не володіють цією мовою. Таким чином, заключити угоду без посередників для іноземця часто буває просто нереально.

Багато людей не довіряють посередникам та фірмам, які професійно займаються купівлею-продажем нерухомості. Це виливається в суттєві проблеми з укладенням угод. Багато гарних об’єктів стають недоступними для інвестицій. З іншого боку, користуючись послугами неперевіреної компанії, ви ризикуєте стикнутись з шахрайством.

Експертна допомога від компанії «Бачинський та партнери»

Для тих, хто хоче інвестувати в український аграрний бізнес, ми пропонуємо свою допомогу. Компанія «Бачинський та партнери» займається подібними справами з 2009-го року. Завдяки цьому ми маємо величезний досвід у даній сфері. У нас є готові вирішення для більшості проблем, з якими стикаються інвестори. З нами співпрацюють підприємці з багатьох країн заходу, таких як Сполучені Штати, Ізраїль, Великобританія та інші. Ми займаємось юридичним супроводом аграрних ділянок від 3 Га (так звані мікроферми) до 25000 Га.

Зазвичай купівля фермерської ділянки відбувається за одною схемою. В першу чергу ми зв’язуємось з нашими бізнес-партнерами та довіреними агентами, для того, щоб підібрати максимальну кількість об’єктів, виставлених на продаж. Це потрібно тому, що ринок аграрних земель в Україні є досить закритим, і коли на ньому з’являється приваблива ділянка, на неї одразу ж починають полювати агенти великих корпорацій. Завдяки роботі з максимальною кількістю маклерів, ми можемо знайти достатньо об’єктів, щоб серед них був той, який сподобається клієнту. Також ми співпрацюємо лише з перевіреним агентами, що дозволяє максимально знизити ризик шахрайства.

Консультація юриста

Підібравши достатню кількість ділянок, ми здійснюємо фізичний огляд. Цей етап потрібен для того, щоб переконатись у достовірності даних, які подав власник. Інколи продавці дають неправильні дані не з метою шахрайства, а просто через незнання. В історії нашої компанії був випадок, коли фермер вважав, що йому належить також автотраса, яка проходить біля його ділянки.

Після огляду ділянок, ми рекомендуємо клієнту вибрати найпривабливішу на його погляд, щоб зосередити подальші зусилля на ній. Після цього ми домовляємось про переговори з продавцем. На таких переговорах підписується меморандум – попередня угода, в якій оговорюється намір нашого клієнта придбати ферму, а також приблизні ціна і строки укладання остаточної угоди. Після підписання меморандуму, покупець виплачує власнику невеликий аванс (до 10% вартості об’єкту). На даний момент в Україні прийнято давати аванс готівкою. Ми рекомендуємо нашим клієнтам не відступати від даної традиції, щоб не ускладнювати переговори. Отримавши аванс, фермер відмовляється від активних переговорів з іншими потенційними покупцями.

Наступним кроком є правовий аудит – перевірка ферми та документів на неї. Якщо аудит виявить таку потребу, проводиться юридичне та податкове структурування ферми. Якщо ж структурування непотрібне, підписується договір купівлі.

Як ми вирішуємо проблеми

Для кожної із перерахованих вище проблем існує вирішення.

Для того, щоб захистити своїх клієнтів від нестабільності, ми відслідковуємо тенденції політичного та економічного клімату в державі та завчасно допомагаємо підготуватись до можливих змін.

Найкращим захистом від рейдерських захватів в наш час є уміле управління, регулярна перевірка документації та відсутність незаконних схем в середині компанії. Це дозволяє убезпечити себе від шахрайства і шантажу, а наявність юридичної підтримки допоможе захиститись від силових захватів.
Для того, щоб убезпечити наших клієнтів від шахрайства, ми ретельно перевіряємо усі документи та нюанси угоди перед підписанням. Також, завдяки великому досвіду в даній галузі, наші співробітники знають більшість шахрайських схем і можуть вчасно їх викрити. Ми можемо перевірити усіх запрошених власником спеціалістів ще до початку роботи, а завдяки знанню ринку та актуальних цін, ми допоможемо придбати ділянку без націнки для іноземців.

Щоб захистити підприємця від нечесності його персоналу, ми складаємо чіткі угоди відповідно до трудового законодавства. Ми проводимо семінари для працівників, на яких пояснюємо наслідки протиправних дій, а також організовуємо внутрішні розслідування у випадку виявлення порушень.

Щоб уникнути участі у тіньових схемах, наша компанія може провести міжнародне структурування ділянки. Це допоможе здійснити купівлю за міжнародними стандартами. Крім цього, оскільки ми розуміємо бажання українських бізнесменів, нам легше провести переговори, ніж іноземцю, який все життя прожив в іншій системі.

Щоб зберегти ваш час, наші співробітники можуть на постійній основі здійснювати юридичний супровід діяльності ферми. Таким чином ми візьмемо на себе усі бюрократичні складності. Також існує варіант введення посади номінального директора для паперової роботи.

Наші юристи вільно володіють англійською, що допоможе іноземцю легко провести переговори з продавцями. Також наша фірма користується авторитетом серед українських бізнесменів, тому вони готові йти на переговори з нами.

Захистити своїх клієнтів і продавців від ненадійних посередників ми можемо за допомогою ретельної перевірки усіх фірм та агентів, залучених у процес купівлі ділянки.

Співпрацюйте з нами

Компанія «Бачинський та партнери» вже знайшла вихід із будь-якої складної ситуації, в якій може опинитись підприємець, зацікавлений у веденні агробізнесу. Наші професіонали допоможуть вам з усіма можливими проблемами, які існують в Україні. Якщо ви хочете, щоб аграрний бізнес був для вас безпечним, звертайтесь до нас!

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок