Воєнний стан. Що треба знати про це бізнесу

Два тижні тому керівництвом держави було прийняте рішення ввести воєнний стан. Першочергово планувалося його запровадження на території всієї держави, однак після дискусій в парламенті обмежилися 10 прикордонними областями.

Експерти називають таке рішення доволі ризикованим в контексті надходження інвестицій в Україну та розвитку бізнесу.

Тому, необхідно проаналізувати причини таких заяв, обмеження та загрози з якими може стикнутися бізнес.

 

 

За що ж проголосували  депутати?

Отже, 26 листопада парламент прийняв Закон, яким затверджено Указ Президента про введення воєнного стану на тридцять днів. Основна інформація, щодо можливих обмежень зазначається саме в Указі та Законі України «Про правовий режим воєнного стану». Відповідно до Указу, під час воєнного стану можуть обмежуватися конституційні права особи. В аспекті ведення бізнесу, найбільш цікавим є можливе обмеження права власності, на підприємницьку діяльність, на працю та на страйк. В Указі окремо зазначається про можливі обмеження прав саме юридичних осіб відповідно до спеціального закону.

Заходи, що можуть застосовуватися під час воєнного стану

Конкретні заходи, що можуть застосовуватися в період воєнного стану передбачені Законом України «Про правовий режим воєнного стану». Отже, проаналізуємо норми законодавства, що можуть найбільше вплинути на діяльність бізнесу.

Трудова повинність

Примусова праця працездатних громадян може застосовуватися на роботах, пов’язаних з забезпеченням обороноздатності, а також ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій. Дані роботи виконуються для потреб ЗСУ та інших військових формувань тимчасово, а місце основної роботи обов’язково зберігається за працівниками. Варто зазначити, що не можуть залучатися до робіт особи, яким стан здоров’я не дозволяє їх виконувати, а також жінки з дітьми до трьох років та вагітні жінки, якщо є загроза завдання шкоди їхньому здоров’ю.

Консультація юриста

Рішення про залучення громадян до таких робіт приймається військовим командуванням, до якого належать Генштаб ЗСУ, об’єднаний оперативний штаб ЗСУ та оперативні управління, а також командування видів збройних сил, військових частин та з’єднань. Рішення може прийматися як спільно з місцевою владою, так і самостійно. Детальний порядок залучення осіб до примусової праці регламентується окремою постановою Кабміну.

Введення трудової  повинності може негативно вплинути на режим роботи підприємств, у разі залучення значної кількості працівників, адже це може значно знизити ефективність роботи підприємства, спричинивши:

  • простої на підприємстві;
  • несвоєчасне виконання зобов’язань за договорами з контрагентами.

Використання підприємств для потреб оборони

Дане обмеження можна розділити на наступні складові:

  • використання виробничих потужностей для оборонних замовлень

У такому випадку обладнання підприємства використовується для забезпечення потреб оборони, військ. Відповідно, першочергово виконуватимуться роботи з забезпечення оборонного замовлення. Наслідком може бути тимчасове припинення виконання компанією свої функцій, або виконання їх в меншому обсязі.

  • використання трудових ресурсів – ще одна форма використання працівників, коли персонал конкретного підприємства використовується для виконання конкретного завдання, наприклад того ж оборонного замовлення. Про наслідки, що можуть бути спричиненими залученням персоналу, для власника вже відомо.
  • зміна режиму роботи – дане обмеження може стосуватися зміни початку і завершення робочого часу, встановлення позмінного режиму роботи та інші зміни робочого тривалості робочого часу, які можливі відповідно до КЗпП. Це може принести чимало незручностей власнику, оскільки потребує перебудову процесу діяльності під новий графік.
  • зміна умов виробничої діяльності – зміна трудових функцій працівників, зміна шкідливості умов праці або навпаки – створення нових умов виробництва.

Примусове відчуження майна

Відчуженням майна є позбавлення особи права власності на це майно на користь держави за умови відшкодування його вартості на підставі оцінки, здійсненої відповідно до закону.

Відшкодування вартості може здійснюватися як до відчуження, так і після нього. Рішення про відчуження приймається місцевими адміністраціями, місцевими радами та військовим командуванням. Також можливий варіант безоплатного вилучення, що може застосовуватися до державних підприємств. Проте, право власності на відчужене майно можна повернути в судовому порядку, після завершення або скасування воєнного стану. Звичайно, в такому випадку особа зобов’язана і повернути кошти, що були їй сплачені в якості компенсації.

Можливість здійснення даного заходу містить ризики для бізнесу, адже є полем для зловживань з боку влади чи військового командування. Не завжди випадки відчуження майна, які мали місце в історії, були достатньо обгрунтованими чи справді необхідним кроком.

Консультація юриста

Встановлення контролю за діяльністю підприємств пов’язаних з видавництвом та телекомунікацією

Закон дозволяє регулювання роботи видавництв, телекомунікаційних та телеграфних підприємств.

Обмеження на реалізацію певних товарів

Під час дії воєнного стану може бути заборонена торгівля зброєю, алкоголем та сильнодіючими речовинами. Можуть вводитись і обмеження щодо виробництва та реалізації лікарських засобів, що містять наркотичні речовини чи прекурсори.

Зміна керівництва підприємств

Менеджмент можуть усунути та замінити в разі неналежного виконання обов’язків, пов’язаних з режимом воєнного стану. Теж доволі неоднозначне положення, яке безумовно потрібне в таких умовах, але містить ризик перевищення повноважень та безпідставного відсторонення керівництва компаній.

Забезпечення тимчасовим житлом військовослужбовців

За потреби, для фізичних та юридичних осіб встановлюється повинність з розквартирування військових. Тому, військове командування може змусити підприємство надати житлову площу, в разі наявності відповідних об’єктів, на потреби армії.

Висновки

Безумовно, не слід впадати в паніку через можливість запровадження даних обмежень. Хоча вони і передбачені законом, проте, як видається, наразі відсутня потреба у запроваджені більшості з них, адже активні бойові дії ведуться тільки на території операції об’єднаних сил. Надзвичайних ситуацій поки не відбувалося, а з оборонним замовленням наче справляються підприємства оборонно-промислового комплексу. Проте, будь-якому власнику підприємства на території де запроваджений воєнний стан, слід підготуватися до імовірного сценарію розвитку подій, коли передбачені законодавством заходи вживатимуться та розробити план для функціонування бізнесу кроків.

 

Фото:  http://veterano.com.ua

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок