Довідка про відсутність судимості

Чи не кожен хоч раз у своєму житті чув про Довідку про відсутність судимості або навіть мав нагоду її виготовити. Найчастіше така Довідка фігурує у переліках необхідних документів для працівників державної служби, адвокатів та іноземців.

Відповідно до Наказу Міністерства внутрішніх справ № 1256 «Про організацію доступу до відомостей персонально-довідкового обліку єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ України», довідка про відсутність судимості (далі Довідка) – це документ встановленого зразка, який підтверджує те, що особа (громадянин України або іноземець) на території України:

  1. Притягується/не притягнується до кримінальної відповідальності;
  2. Має наявну/відсутню судимість чи обмеження, передбачені кримінально-процесуальним законом;

Довідки про відсутність судимості часто вимагаються у різноманітних переліках документів як для громадян України, так і для іноземців. Вони видаються територіальними сервісними центрами Міністерства внутрішніх справ, які можна знайти в кожному місті. Віднедавна ці Довідки можна замовляти в режимі онлайн.

Військовий адвокат – це спеціаліст, який має глибокі знання у військовому праві та процесуальних нормах. Наші адвокати надають кваліфіковану допомогу військовослужбовцям, які потребують захисту у військових судах, а також з питань правової підтримки під час військової служби.

Право на отримання Довідки про відсутність судимості мають:

  1. державні органи, які здійснюють правоохоронні функції;
  2. суди всіх рівнів;
  3. органи державної влади та їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування у зв’язку зі здійсненням ними повноважень, визначених законодавством;
  4. фізичні особи (особа, яка досягла 14 років має право на виготовлення такої довідки).

 Загальнопоширені процедури, де вимагаються такі Довідки:

  • виготовлення дозволу на імміграцію для іноземця *(слід зазначити, що дана процедура вимагає ще і Довідку про відсутність судимості на території країни, громадянином якої є іноземець. Про нюанси виготовлення іноземної довідки про відсутність судимості йтиметься нижче);
  • виготовлення Свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю;
  • оформлення працівників на роботу (стосується певних видів посад, переважно вимагається при працевлаштування на держслужбу);
  • оформлення працівників на роботу за кордоном;
  • у окремих випадках для виїзду за кордон (наприклад, відрядження тощо);
  • здійснення всиновлення, установлення опіки (піклування), створення прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу;
  • оформлення документів в органи соціального забезпечення;
  • надання в установи іноземних держав;
  • оформлення дозволу на зброю, оформлення ліцензії на роботу з вибуховими речовинами;
  • оформлення ліцензії на роботу з наркотичними засобами, психотропними речовинами та прекурсорами;
  • для участі в тендері;
  • оформлення громадянства;
  • оформлення або поновлення документів;
  • подання до військового комісаріату;
  • пред’явлення за місцем вимоги тощо.

Як військові юристи, ми розуміємо, які проблеми можуть виникнути військовослужбовцям та їх родинам. Ми допомагаємо нашим клієнтам з різних питань, пов’язаних зі службою в армії, включаючи дисциплінарні справи, права військовослужбовців та багато іншого.

Перелік документів для виготовлення такої довідки:

  1. Заповнений запит з персональними даними заявника та метою отримання Довідки,(такий запит можна заповнити безпосередньо в сервісному центрі МВС Вашого міста або в режимі онлайн на сайті hsc.gov.ua, використовуючи електронний цифровий підпис або Bank ID);
  2. Паспорт громадянина України та його копії (якщо заявник – іноземець, то необхідно подати ще переклад українською мовою паспорта іноземця);
  3. Квитанція про сплату збору за послугу (лише якщо Довідка виготовляється в прискореному порядку).

*Якщо особа діє через свого представника, тоді додатково долучаються документи, якими будуть підтверджуватися повноваження представника.

Термін виготовлення Довідки:

  • загальний (становить до 30 днів від дня подання запиту та інших необхідних документів);
  • прискорений (становить 3-7 днів від дня подання запиту та інших необхідних документів).

*Розгляд запиту, поданого в режимі онлайн може розглядатися до 10 днів.

Оплата за Довідку про відсутність судимості справляється у разі виготовлення її у прискореному порядку (3-7 днів), а якщо виготовляти в загальному порядку (до 30 днів), то надання Довідки здійснюється безоплатно.

Іноземні Довідки про відсутність судимості

Виготовлення Довідки про відсутність судимості за кордоном має ряд своїх особливостей, що в першу чергу, залежить від законодавчих вимог країни, де буде виготовлятися так Довідка.

На жаль, процедура виготовлення Довідок в країнах СНД, Європи та Америки є значно тривалішою, дорожчою та може містити додаткові вимоги. До прикладу, Королівство

Нідерландів розглядає запит на виготовлення Довідки про відсутність судимості протягом 1-3 місяців, тому її слід замовляти заздалегідь. Також слід врахувати те, що якщо ця Довідка виготовлена за кордоном, то для того, щоб вона вважалася дійсною в Україні, її потрібно легалізувати або апостилювати у встановленому законом порядку. Як правило, проставлення апостилю на документах є більш поширеною процедурою, яка підтримується більшістю країн.

Загалом, процедура виготовлення Довідки про відсутність судимості в Україні не є складною, не вимагає великої кількості документів та не займе у Вас багато часу, якщо діяти відповідно до законодавства та підготуватися заздалегідь.

Наше адвокатське об’єднання “Бачинський Та Партнери” надає якісну та професійну юридичну допомогу у різних галузях права. Наші юристи мають великий досвід у роботі з клієнтами різних категорій, від приватних осіб до великих компаній, тому ми можемо забезпечити ефективний та комплексний підхід до розв’язання юридичних питань наших клієнтів.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок