Обладнання для сонячних та вітрових електростанцій звільнено від ПДВ

Верховна Рада прийняла закон № 2628-VIII від 23.11.2018 про внесення змін до Податкового кодексу та декількох інших законів, відповідно до якого елементи, що імпортуються для будівництва вітрових та сонячних електростанцій, звільнено від сплати ПДВ.
Так, законом вносяться зміни до Перехідних положень ПКУ та зазначається, що від сплати ПДВ звільняються операції із ввезення на митну територію України товарів, необхідних для функціонування електростанцій альтернативної енергетики. Такими товарами є вітроенергетичні двигуни, трансформатори, пристрої для заряджання акумуляторів та інші частини приладів (загалом чотири товарні позиції УКТ ЗЕД). Пільговий період, протягом якого обладнання звільняється від сплати податку, встановлюється на 3 роки, до 2022-го.
Раніше, ПКУ не містив положень, які б передбачали пільги для імпорту саме такого обладнання. Окрім цього, ПКУ містить норму щодо звільнення від сплати ПДВ устаткування, що працює на відновлювальних джерелах енергії та устаткування і комплектуючих, необхідних для виробництва електроенергії з відновлюваних джерел. Однак, пільга застосовується лише за умови застосування товарів для власного  виробництва та відсутності ідентичних в Україні. А Перелік таких товарів затверджений Кабміном.
Автор: Тарас Яцищук, молодший юрист практики корпоративного права і комплаєнсу АО “Бачинський і партнери” Андрія Кавчука

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок