Позбавлення батьківських прав: покрокова інструкція

На превеликий жаль, випадки позбавлення батьківських прав не є поодинокими у юридичній практиці. Зазвичай така процедура застосовується у крайніх ситуаціях у зв’язку із порушенням батьками прав дитини, їхнім ухиленням від її виховання або через жорстоке поводження із дитиною. Проте нерідко батько або мати прагне позбавити іншого батьківських прав з метою маніпулювання, можливості виїзду з дитиною закордон без згоди матері (батька) чи з інших корисливих мотивів.

Перед тим, як наважитись на такий вагомий крок і запустити юридичний механізм позбавлення батьківських прав необхідно зважити всі «за» і «проти», чітко розуміти законодавчі тонкощі такої категорії справ, враховувати мінливість судової практики, а головне – можливі ризики таких дій для самої дитини.

Як позбавити батьківських прав

Підстави для позбавлення батьківських прав є виключними. До них належать:

  • залишення без поважної причини дитини в пологовому будинку;
  • ухилення від виховання дітей (свідома і навмисна відсутність турботи, ігнорування потреб дитини, незабезпечення її необхідним харчуванням, медичним доглядом, освітою, відсутність спілкування з дитиною у необхідному обсязі тощо);
  • хронічний алкоголізм або наркотична залежність (при підтверджені таких фактів відповідними медичними висновками);
  • експлуатація дитини, примушування до жебракування та бродяжництва;
  • засудження за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини;
  • жорстоке поводження з дитиною (приниження, фізичне або психічне насильство тощо).

Зверніть увагу!

  • Несплата аліментів – не є підставою для позбавлення батьківських прав.
  • Позбавлення батьківський прав є виключною мірою і допускається тільки за рішенням суду лише у випадку, коли змінити поведінку батьків у кращу сторону неможливо, і лише при наявності вини в діях батьків.

Якщо ви, не дивлячись на складність всієї процедури, все ж таки рішуче налаштовані позбавити батьківських прав недобросовісну мати або батька, будьте готові покроково пройти тернистою стежкою цього непростого юридичного процесу.

Крок 1: звернення до органу опіки та піклування

Звернення до органу опіки і піклування з відповідною заявою про надання висновку про доцільність або недоцільність позбавлення батьківських прав здійснюється за зареєстрованим місцем проживання того з батьків, з ким проживає дитина. Далі, призначається засідання, на якому здійснюється розгляд такої заяви за особистої присутності обох з батьків. За результатами такого розгляду орган опіки і піклування формує висновок про доцільність або недоцільність позбавлення батьківських прав.

Даний висновок є важливим доказом для суду при розгляді справи. Проте наявність висновку про доцільність позбавлення батьківських прав ще не є запорукою позитивного рішення суду. Такий документ має лише рекомендаційний характер і врахування його судом не є обов’язковим. Тому, звертайте увагу на те, як складено висновок, і чи є він достатньо обґрунтованим.

Консультація юриста

Крок 2: звернення до суду з позовною заявою про позбавлення батьківських прав

Справи про позбавлення батьківських прав розглядає суд за місцем реєстрації того з батьків, якого хочуть позбавити прав. Той з батьків, хто має намір позбавити іншого батьківських прав звертається з позовною заявою до суду і у якості третьої особи залучає  орган опіки та піклування. До позовної заяви слід додати такі документи:

  • копія паспорту та ідентифікаційного номеру позивача;
  • копія свідоцтва про народження дитини або паспорт та ідентифікаційний номер дитини (за  наявності);
  • свідоцтво про  шлюб  та свідоцтво  про  розірвання шлюбу або  рішення суду  про  розірвання  шлюбу в  разі, якщо  шлюб  між батьками розірваний;
  • довідка про склад сім’ї форми №3, яка фіксує із  ким  проживає дитина (видається відповідним ЖЕКом, ОСББ чи виконкомом сільської (селищної) ради);
  • довідка про доходи позивача;
  • характеристика з місця роботи позивача;
  • висновок психолога про психологічний стан дитини (обов’язковим є висновок шкільного психолога, додатковим може бути висновок приватного дитячого психолога);
  • характеристика з  місця  навчання  дитини, у якій  відображаються   участь та  значення обох батьків  у  вихованні та  догляді за  дитиною;
  • акт про  обстеження житлово-побутових  умов  проживання дитини  з матір’ю або батьком (видається органом опіки і піклування);
  • рішення суду про стягнення аліментів  на утримання  дитини (за наявності);
  • довідка про заборгованість  зі  сплати  аліментів (за наявності; можна отримати у  відповідному відділі державної виконавчої  служби).

Даний перелік документів не є вичерпним і може бути доповнений залежно від обставин кожної конкретної справи.

Зверніть увагу!

Добровільна відмова від дитини за українським законодавством не передбачена. Якщо несумлінний батько або матір дитини не заперечує проти позбавлення його (її) батьківських прав, варто скласти про це нотаріально посвідчену заяву, наявність якої значно спрощує отримання висновку про доцільність позбавлення батьківських прав та винесення судом позитивного рішення. А у випадку, якщо чоловік не є біологічним батьком, може бути застосована  процедура оскарження батьківства.

Крок 3: виконання рішення суду про позбавлення батьківських прав і настання правих наслідків

Позбавлення батьківських прав першочергово призводить до психологічних та соціальних змін для дитини і батьків. Окрім цього, юридичними наслідками позбавлення батьківських прав є:

  • позбавлення особистих немайнові прав щодо дитини;
  • втрата прав бути законним представником дитини;
  • позбавлення права на пільги та державну допомогу, що надаються сім’ям з дітьми;
  • позбавлення права бути усиновлювачем, опікуном та піклувальником;
  • втрата права на одержання в майбутньому майнових прав, пов’язаних із батьківством у разі своєї непрацездатності.

Зауважте!

Позбавлення батьківських прав НЕ звільняє від обов’язків:

Консультація юриста

  • по сплаті аліментів на дитину до досягнення нею 18 років (а у разі навчання дитини – до 23 років);
  • по сплаті додаткових витратах на дитину;
  • відшкодовувати майнову і моральну шкоду, завдану дитиною.

Зазвичай при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину.

Процедура позбавлення батьківських прав є юридично складною і довготривалою. Вона є виключним, крайнім заходом впливу на недобросовісних батьків. Пам’ятайте, що головним її наслідком може стати психологічна травма для дитини, неможливість її повноцінного, гармонійного особистісного і соціального розвитку. А тому, мільйон разів подумайте, чи дійсно позбавлення прав у вашій ситуації є необхідним. Якщо ж ваша відповідь однозначна «так», – звертайтесь. Наші юристи допоможуть виграти справу і зберегти щасливе майбутнє вашої дитини.

Бєлікова Анастасія

помічник адвоката – партнера практики

судового представництва

АО «Бачинський та партнери»

Наталії Жеманової

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок