Реєстрація громадської організації

Якщо ви вирішили зареєструвати громадську організацію, вам потрібно буде пройти декілька кроків для цього. Враховуючи такі нюанси сучасної політичної ситуації в Україні, як зміна законодавства та постійний плин кадрів у державних органах, зробити це може бути непросто для людини, яка не має юридичної освіти. Нюанси створення громадської організації у 2018-му році суттєво відрізняються від тих, що були актуальними іще рік тому вже не кажучи про ті, що вважались важливими раніше. Тому найкращим виходом буде звернутись до професіоналів за підтримкою. Адвокатське об’єднання «Бачинський та партнери» пропонує вам свої послуги.

Порядок реєстрації громадської організації в Україні

Громадська організація (ГО) представляє собою  об’єднання людей, які разом працюють заради спільних інтересів. На відміну від громадської спілки, громадська організація створюється фізичними, а не юридичними особами. Інтереси, заради захисту яких створюється ГО можуть бути абсолютно різними: економічними, професійними, віковими, гендерними тощо. Однак до цієї групи не входять об’єднання, для яких існують окремі закони, такі як релігійні організації.
Проаналізувавши законодавство, можна виділити п’ять основних кроків реєстрації громадських організацій.

Підготовка статуту

Статут громадської організації – це юридичний акт, який представляє з себе зведення правил, які регулюють її діяльність, права, обов’язки та відносини з іншими організаціями і громадянами. У статуті ГО обов’язково потрібно вказати наступні моменти:

  • Назва ГО (повна та при наявності скорочена);
  • Цілі і напрями діяльності;
  • Порядок в якому набувається і припиняється членство;
  • Повноваження керівника ГО, органів управління та представників, а також інші правила їх діяльності;
  • Періодичність, з якою проводяться засідання;
  • Порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності ГО, її членів і керівників;
  • Правила використання коштів та іншого майна і джерела їх надходження;
  • Порядок, в якому створюються, діють і припиняють діяльність окремі підрозділи ГО;
  • Порядок, в якому вносяться зміни до статуту;
  • Правила, за якими може бути проведений саморозпуск або реорганізація ГО, а також порядок використання коштів і майна, яке залишиться після розпуску.

Деякі із цих пунктів можна пропустити, якщо ви реєструєте громадську організацію, яка не матиме статусу юридичної особи.

Проведення установчих зборів засновників

Згідно українських законів, для реєстрації ГО, потрібне щонайменше двоє засновників. Вони мають відповідати наступним вимогам:

  • Мати українське громадянство, або проживати в Україні легально;
  • Досягнути 18-ти років (або 14-ти для молодіжних та дитячих організацій);
  • Бути дієздатними.

Засновники організації мають провести установчі збори, на яких приймаються рішення про:

  • Створення організації;
  • Її повну та скорочену назву (назва складається з загальної (наприклад «Всеукраїнська громадська організація») та власної, вона не має збігатись з назвами уже існуючих ГО);
  • Її адресу;
  • Прийняття статуту;
  • Обрання керівників та представників ГО.

Під час проведення цих зборів потрібно оформити протокол. У ньому зазначаються усі присутні, перелік питань, які піднімаються і рішення по ним. Протокол мають підписати головуючий на зборах (це не обов’язково має бути та сама особа, яку обрали керівником організації) та їх секретар, яких визначають на початку зборів.
Після проведення зборів у вас буде 60 днів на те, щоб подати документи до державного реєстратора.

Підготовка документів

Порядок реєстрації громадської організації визначає список документів, які потрібно зібрати. Туди входять:

  1. Заява про створення організації;
  2. Відомості про керівні органи ГО;
  3. Статут (він має бути прошитий, пронумерований і підписаний засновниками, або їх представниками);
  4. Протокол установчих зборів і реєстр учасників;
  5. Заява про включення до Реєстру неприбуткових організацій.

Реєстрація громадської організації у 2018-му році

В наш час є дуже актуальним питання, як створити громадську організацію без зайвих витрат часу і грошей. Для цього потрібно знати, з якими «підводними каменями», ви можете стикнутись.
Головний із них – це некомпетентність державних службовців. Хоча у державних організаціях вже деякий час використовуються інформаційні технології, багато старих співробітників ще не звикли до них. Молоді ж кадри можуть чогось не знати, або не вміти просто через брак досвіду. Великою проблемою є і зміни чинного законодавства. Усе це може призвести до серйозних проблем під час реєстрації. Також можливо, що службовець просто помилиться, наприклад вкаже не усі здані вами документи. Тому дуже важливо слідкувати за тим, щоб усе було оформлено правильно, а це в свою чергу вимагає досвіду і навичок, які зазвичай відсутні у людей, які не займаються юриспруденцією професійно. Ми рекомендуємо звернутись до фахівця, щоб узгодити питання реєстрації ГО без зайвих проблем.

Де зареєструвати громадську організацію

Після того, як ви розберетесь з питанням, як зареєструвати ГО, виникає наступне – де це потрібно робити. Ви можете звернутись для реєстрації в декілька різних органів. Ось їх список:

  • Головне територіальне управління юстиції за місцем розташування організації;
  • Місцевий центр надання адміністративних послуг;
  • Місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Службовець, який прийматиме ваші документи, зобов’язаний буде видати вам опис, в якому зазначено код доступу до ЄДР. Оригінал статуту ви не отримаєте. Якщо вам потрібна виписка із нього, зробіть помітку про це в заяві.
Реєстрація громадської організації – це безкоштовна послуга. За законом, вона має тривати не більше трьох робочих днів.

Отримання відповіді

Коли процедура розгляду документів закінчиться, ви зможете отримати відповідь через портал електронних сервісів за кодом доступу, зазначеним в виданому вам описі документів. Також ви при успішному результаті отримаєте виписку зі статуту і установчі документи організації.
Також можливий варіант, що вам відмовлять у реєстрації. Причиною цього може бути як ваша помилка при складанні і подачі документів, так і некомпетентність державних органів. В такому випадку прийдеться пробувати зареєструвати ГО ще раз.

Реєстрація громадської організації

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок