Реєстрація торгової марки. Відповіді на найбільш поширені запитання

У всіх бізнесменів чи власників бізнесу рано чи пізно виникає питання як зареєструвати торгову марку. На кого можна зареєструвати торговельну марку, яку краще реєструвати, скільки часу триває реєстрація і з якого моменту можна використовувати торговельну марку? У статті ми дамо відповіді на найбільш поширені запитання щодо реєстрації торговельної марки.

На кого проводиться реєстрація торгової марки?

Цивільний кодекс України визначає, що суб’єктами права інтелектуальної власності на торговельну марку є фізичні та юридичні особи. Таким чином, власниками торгової марки можуть бути одна або декілька фізичних осіб, одна або декілька юридичних осіб, або ж навіть і фізичні, і юридичні особи. На що важливо звернути увагу – фізична особа НЕ може зареєструвати на себе торговельну марку як на фізичну особу – підприємця. В такому випадку фізична особа реєструє на себе (як на фізичну особу) торговельну марку, яку вона відповідно до чинного законодавства вправі використовувати у своїй підприємницькій діяльності.

Також частим є запитання на кого краще зареєструвати торговельну марку – на фізичну особу чи на юридичну особу? На нашу думку, варіант реєстрації торговельної марки на фізичну особу є більш оптимальним. Так, юридична особа може бути реорганізована у різні способи необмежену кількість разів, а у разі реєстрації торговельної марки на фізичну особу, власник свідоцтва не змінюватиметься. Проте у разі, якщо торговельну марку зареєстровано на фізичну особу, але вона фактично використовується юридичною особою, ми рекомендуємо укласти ліцензійний договір між такими особами. Для чого це потрібно?

Відповідно до чинного законодавства України, якщо знак не використовується в Україні повністю або  щодо частини зазначених у свідоцтві товарів  і  послуг  протягом  п’яти років  від дати публікації відомостей про видачу свідоцтва або від іншої  дати  після  цієї публікації,  будь-яка  особа  має  право звернутися  до  суду  із  заявою  про  дострокове  припинення  дії свідоцтва повністю або частково. Таким чином, аби унеможливити ризики припинення дії свідоцтва у зв’язку з невикористанням заявником зареєстрованого позначення, рекомендуємо укладати ліцензійний договір про використання знака з його подальшою реєстрацією в Укрпатенті. Важливий нюанс – у разі, якщо фізична особа-підприємець використовує знак, зареєстрований на нього як фізичну особу, в такому випадку жодних ліцензійних договорів укладати не потрібно.

Яку краще зареєструвати торгову марку – кольорову чи чорно-білу?

Перш за все, варто зазначити, що торговельну марку можна реєструвати із зазначенням кольору (це кольорова торговельна марка), або без зазначення кольору (тобто не чорно-білою, оскільки в такому випадку ми зазначаємо, що кольорами, в яких виконано знак, є чорний та білий). Сьогодні практика іде таким шляхом, що у разі реєстрації торговельної марки без зазначення кольору, її можна використовувати у будь-якому кольорі. Також реєстрація знаку без зазначення кольору надає можливість його власнику забороняти неправомірне використання цього знаку у будь-якому кольорі.

Окрім цього, у разі реєстрації знаку без зазначення кольору, сума  збору буде дещо меншою, оскільки не потрібно буде сплачувати додатковий збір за реєстрацію в кольорі.

Коли ж доцільно реєструвати торговельну марку в кольорі? Для прикладу у разі, якщо вже є зареєстровані схожі торговельні марки і існує потреба індивідуалізувати власну.

Ідеальним варіантом є реєстрація однієї торговельної марки із зазначенням кольору та без такого. Проте в такому разі рекомендується провести оцінку вартості такого об’єкту інтелектуальної власності, а також врахувати інші фактори (для прикладу, конкуренцію на ринку), з метою з’ясування доцільності фінансування по-суті подвійної реєстрації.

Скільки часу триває реєстрація торгової марки в Україні ?

Реєстрація торговельної марки за стандартною процедурою триває приблизно дванадцять – вісімнадцять місяців. Проте на практиці реєстрація стає все більш часозатратною, оскільки кількість заявок, що подаються на реєстрацію торговельної марки, щороку збільшується, і, як наслідок, навантаження на експертів теж зростає. Тому, якщо ви вже реєстрували торговельну марку, і вам вдалося це зробити скоріше – не варто дивуватися такій ситуації, вона є цілком закономірною.

Якщо ж отримання свідоцтва для вас є дуже нагальним питанням, в такому разі можна скористатися послугою Укрпатенту з прискореної реєстрації торговельної марки. В такому випадку, строк реєстрації торговельної марки становитиме приблизно сім – вісім місяців. Проте така послуга є платною, і за це додатково потрібно сплатити збір.

З якого моменту можна використовувати торговельну марку?

Торговельну марку можна використовувати з моменту її створення. Проте слід пам’ятати, що торговельна марка охороняється лише за умови її реєстрації. Таким чином, якщо ви використовуєте певний знак для позначення власних товарів та/або послуг без реєстрації, інша особа може зареєструвати ваш знак на власне ім’я. В такому випадку ви зможете лише набути статус попереднього користувача. Тобто ви зможете самостійно використовувати ваш знак для товарів та послуг, проте ви не зможете дозволяти або забороняти таке використання іншим особам.

Задля уникнення такої ситуації ми рекомендуємо подавати документи на реєстрацію торговельної марки до моменту виходу на ринок. Для прикладу, з моменту, коли ви отримали документ від Укрпатенту з зазначенням дати одержання матеріалів заявки, ви можете бути впевнені, що з вказаної дати за вами закріплено пріоритет, і у разі, якщо інша особа подасть на реєстрацію аналогічний знак, свідоцтво буде видано саме вам, а не іншій особі.

Підготувала: Петренко Олександра
Старший юрист практики IT-права
АО “Бачинський та партнери”

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок