Територіальне походження як підстава для набуття громадянства України

Територіальне походження – чи не найпоширеніша підстава для набуття громадянства України. Лише за перше півріччя 2019 року (згідно із статистичними показниками діяльності ДМС України) близько 1600 осіб отримали українське громадянство саме на цій підставі.

Для набуття громадянства за територіальним походженням враховується два основних критерії. Перший критерій – народження або постійне проживання до проголошення незалежності України, тобто до 24 серпня 1991 року, на території, яка після розпаду СРСР стала територією України, згідно із Законом України «Про правонаступництво»; та другий критерій – народження або постійне проживання на територіях, що історично раніше відносились до українських земель (зокрема УРСР, ЗУНР, УНР тощо).

Набуття громадянства України за територіальним походженням

Набути громадянство України за територіальним походженням можна не тільки тоді, коли особа, яка виявила бажання стати громадянином України, безпосередньо сама народилася або проживала на вищезгаданих територіях, але й також, якщо там народилися:

  • один з її батьків;
  • дід або баба;
  • рідні (як повнорідні, так і неповнорідні)  брат або сестра;
  • син або донька;
  • онук або онучка.

У порівнянні з іншими способами набуття громадянства України, оформлення набуття громадянства за територіальним походженням відбувається за спрощеною процедурою, адже необхідно зібрати відносно невеликий за обсягами пакет документів. Не менш важливим є і те, що і строки розгляду заяви є набагато коротшими (близько 3 місяців).

Отож, для того, щоб набути громадянство за територіальним походженням необхідно подати такі документи :

  • заяву встановленого зразка;
  • 2 фото розміром 3,5х4,5 см (на матовому папері);
  • документ, що підтверджує факт народження або постійного проживання на території України (до прикладу, свідоцтво про народження, копія трудової книжки, рішення суду);
  • зобов’язання припинити іноземне громадянство для іноземців (або ж декларацію про відсутність іноземного громадянства для осіб без громадянства; заяву про зміну іноземного громадянства, якщо існує міжнародний договір між Україною та іноземною державою про автоматичне припинення громадянства цієї держав з набуттям українського громадянства).

Надзвичайно важливим нюансом у процедурі набуття громадянства є те, що іноземці, які зобов’язались припинити іноземне  громадянство, повинні документально це підтвердити. Зокрема, йде мова про те, що протягом 2 років з моменту реєстрації громадянином України іноземець повинен надати міграційній службі документ, виданий уповноваженим органом відповідної держави, про припинення іноземного громадянства.

Якщо під час добросовісного виконання такої законодавчої вимоги іноземець, з незалежних від нього причин, не може отримати такий документ (до прикладу, відсутність законодавчо визначеної процедури виходу з громадянства у країні походження іноземця), він повинен подати декларацію про відмову від свого іноземного громадянства.

Також особа, яка набула громадянство України, зобов’язується повернути свій іноземний паспорт до уповноважених органів держави, що видала такий документ. Якщо ж іноземець не дотримується цих вимог, рішення про оформлення набуття громадянства України автоматично скасовується.

Додаткові документи, що будуть підтверджувати спорідненість заявника та його родича

Вказаний вище перелік документів є базовим і, залежно від конкретної ситуації, може доповнюватися іншими документами. Наприклад, якщо підставою для набуття громадянства є народження бабці заявника на території України, то додатково (крім вже згаданого раніше переліку документів) необхідно подати також документи, що будуть підтверджувати спорідненість заявника та його бабці, зокрема:

  • свідоцтво про народження бабці на території України;
  • свідоцтво про одруження (якщо прізвище баби змінювалось);
  • свідоцтво про народження одного із батьків заявника;
  • свідоцтво про одруження батьків заявника (якщо необхідно – до прикладу, прізвище матері заявника змінилось після укладення шлюбу);
  • свідоцтво про народження самого заявника.

Тобто, по суті, заявнику доведеться зібрати з документів своєрідне «генеалогічне  дерево» для того, щоб підтвердити  свій родинний зв’язок із бабцею.

Однак, дуже часто процедура набуття громадянства ускладнюється через відсутність документів, які підтверджують факт народження чи постійного проживання в Україні. У таких випадках варто звернутись в органи архіву та РАЦСу. Зокрема, саме вони допоможуть заявнику отримати дублікати свідоцтв про народження чи укладення шлюбу, або ж архівні довідки про народження в Україні.

Якщо ж звернення у вказані органи не допоможе встановити факт народження або постійного проживання на території України чи наявність відповідних родинних зв’язків для набуття громадянства, подається відповідне рішення суду.

Усі документи подаються заявником особисто до відповідного територіального підрозділу ДМС України за місцем його проживання або до дипломатичного представництва чи консульської установи (якщо заявник має місце постійного проживання за межами України). У випадку набуття громадянства дитиною, заяву подає один із батьків дитини. Якщо дитині на момент подачі документів виповнилось 14 років додатково також подається згода дитини на набуття громадянства України.

З особливою уважністю та ретельністю слід віднестися до підготовки та оформлення усіх документів, адже найменша помилка (навіть орфографічна!) може стати причиною відмови у прийнятті документів, або ж, у майбутньому, – відмови у набутті громадянства України.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок