КМУ визначив порядок встановлення факту та групи інвалідності осіб, які приймали участь у Революції гідності

Сьогодні на сайті Кабінету Міністрів України опубліковано Постанову №482 від 26.06.2015 року щодо Деяких питань реалізації Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Документ затверджує положення, відповідно до яких встановлюється наступна процедура.

Для встановлення факту та групи інвалідності особа направляється для проведення медико-соціальної експертизи за місцем її реєстрації, фактичного проживання або лікування. Відповідна  медико-соціальна експертна комісія встановлює наявність або відсутність інвалідності в особи протягом п’яти днів про що видається довідка про групу і причину інвалідності.

В подальшому рішення про встановлення факту участі особи у Революції Гідності, одержання нею пiд час цього ушкоджень здоров’я та про направлення її для проведення відповідної медико-соціальної експертизи, яка зобов’язана встановити зв’язок інвалідності з ушкодженнями здоров’я, що були отримані особою під час її участі в Революції Гідності ухвалюється спеціальною міжвідомчою комісією, що утворюється Міністерством охороно здоров’я України. Для цього особа або її представник надсилає до такої міжвідомчої комісії заяву встановленого зразка із додатками. В свою чергу міжвідомча комісія у мiсячний строк з дня отримання вказаних документiв ухвалює відповідне рішення (варто звернути увагу, що відмова не позбавляє особу права звернутися із відповідною заявою повторно а задоволення може бути в подальшому скасовне). Також рішення міжвідомчої комісії може бути оскаржене у судовому порядку.

Для встановлення факту зв’язку інвалідності з участю особи у Революції гідності така особа або її представник подає до медико-соцiальної експертної комiсiї, яка проводила медико-соціальну експертизу щодо такої особи ранiше, одержане позитивне рішення міжвідомчої комісії з питань встановлення участі осіб у Революції Гідності та одержання ними під час участі у Революції Гідності ушкоджень здоров’я. Медико-соціальна експертна комісія приймає відповідне рішення протягом п’яти днів.

Також Постановою №482 від 26.06.2015 року внесено зміни до «Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317 «Питання медико-соціальної експертизи».

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок