ВСУ висловив правовий висновок у справах про визнання батьківства

Розглянувши справу № 6-205цс15 Верховний Суд України (далі – ВСУ)  сформулював свій правовий висновок стосовно того в яких випадках потрібно керуватися нормами КпШС та нормами СК України при визнанні батьківства та стягнення аліментів.

Так, СК України та КпШс передбачають досить різні підстави визнання батьківства за рішенням суду, у зв’язку із чим ВСУ у своїй постанові від 25. 02. 2015 р. ВСУ зазначив, що при вирішенні питання з приводу того нормою якого саме закону слід керуватися при вирішенні спору необхідно відштовхуватися від дати народження дитини.

При вирішенні спорів щодо визнання батьківства над дитиною, що народилася до 01. 01. 2004 р. слід застосовувати норми КпШС посилаючись у сукупності на усі докази, які достовірно підтверджують визнання батьківства відповідачем. Натомість вирішення спорів щодо визнання батьківства над дитиною, що народилася після 01. 01. 2004 р. має здійснюватися за СК України згідно всіх доказів, які підтверджують походження дитини від конкретної установи.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок