Чи варто боятись підвищеної уваги до тіньового працевлаштування?

Уряд планує посилити зусилля щодо виявлення тіньової зайнятості. Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час спеціальної наради профільних відомств надав підприємцям місяць на оформлення працівників, а разі невиконання – погрожує каральними заходами. Інформацію про це розміщено на урядовому порталі.

Йдеться, зокрема, про розпорядження Кабміну, ухвалене 05 вересня 2018 року «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення», яким передбачено проведення Державною службою України з питань праці, ДФС, Пенсійним фондом, Нацполіцією, органами виконавчої влади та місцевого самоврядування комплексних заходів, спрямованих на детінізацію ринку праці та вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин.

Розпорядженням передбачено «посилення координації органів державної влади в питаннях проведення роз’яснювальної роботи, здійснення заходів щодо виявлення фактів застосування незадекларованої праці, а також перегляд актів органів виконавчої влади та внесення змін до них з метою посилення контролю за оформленням трудових відносин».

Штрафи у цій сфері вже набули розголосу, ледь не щомісяця Держпраці розповідає про кількамільйонні санкції за неоформлених або оформлених за цивільно-правовим договором працівників.

Держпраці може ініціювати свої перевірки базуючись на невиключному переліку підстав, включаючи інформацію від інших органів: ДФС, ПФУ. А тому, наявність великих оборотів без найманих працівників, вже викликає додаткову увагу у всіх цих органів. Що ж буде після «посилення координації»?

Судова практика свідчить про ефективність оскарження таких штрафів лише у разі якісного складення цивільно-правових договорів. Слід не забувати, що виконавець за цивільно-правовим договором не має обов’язків працівника – перебувати в офісі, підпорядковуватись внутрішньому трудовому розпорядку, а оплату отримує лише за Актом виконаних робіт відповідно до їх кількості та видів. А тому розмір фіксованої винагороди за місяць – не найкраща ідея.

Позитивним у розрізі цього питання є нещодавнє рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 10.08.2018 у справі № 804/2857/18. Суд висловився щодо відсутності в Україні затверджених критеріїв трудових відносин, випадків, у яких обов’язково має укладатись саме трудовий договір чи законодавчої заборони на укладення цивільно-правових.

Та пам’ятати про правильність складення цивільно-правових договорів все ж потрібно. Якщо договір має явні ознаки трудового – судове оскарження нічим Вам не допоможе.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок