ДТП і "євробляхи". Все, що треба про це знати

За неофіційною інформацією, кількість автомобілів на «єврономерах» в Україні перевищує півтори мільйони. Українцям вигідніше купувати старі авто в Європі і неофіційно привозити в нашу країну. З’явилося навіть «народне» визначення легкових автомобілів з іноземною реєстрацією, ввезених до України без сплати мита та подальшої перереєстрації – «євробляха». Як і авто з українською реєстрацією, «євробляхи» так само потрапляють у ДТП чи стають винуватцями аварій. Чи стосується українське законодавство про ДТП автомобілів з іноземною реєстрацією – деталі в матеріалі юриста кримінального відділу Назара Бобака.

Усі автотранспортні засоби, незалежно від реєстрації,  які їздять чи перебувають на території України повинні мати діючий поліс ОСАЦВ чи діючу «Зелену карту». Тому, що відповідно до ЗУ «Про обов’язкове страхування цивільно – правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», використання автомобілів без страхового свідоцтва заборонено.

Дуже часто буває так, що винуватець ДТП на іноземній реєстрації просто тікає з місця події. В такому випадку потрібно бути максимально уважним до деталей. Особливо таких, як модель та марка автомобіля, державний номерний знак, колір, особливі прикмети авто та водія і зафіксувати їх.

Як дізнатися, чи в іншої сторони є чинний поліс ОСАЦВ чи «Зелена карта»?

Перевірити чинність полісу ОСАЦВ та «Зеленої карти» можна, здійснивши запит до Централізованої бази даних МТСБУ на офіційному сайті: https://cbd.mtibu.kiev.ua/MTSBU_Pages/Tree.aspx?autoauth=true. Потрібно буде вказати державний номерний знак автомобіля або номер страхового полісу. І система надасть відповідь про чинність такого полісу.

Дії потерпілого при ДТП надзвичайно важливі. Варто зразу прослідкувати, щоб докази не були знищені, а документи були правильно оформлені. Від цього напряму залежить, чи зможете ви отримати від винної сторони компенсацію збитків.

Дуже важливо записати паспортні і контактні дані усіх свідків аварії. Їх покази будуть важливими під час розслідування або суду після ДТП.

Якщо Вам пощастило і внаслідок ДТП ніхто не отримав тілесні ушкодження, то залишається лише проблема з відшкодуванням матеріальної шкоди.

Консультація юриста

Найпростіше, якщо пошкодження автомобіля не суттєві і всі учасники ДТП, незалежно чи на іноземній реєстрації, мають діючий поліс ОСАЦВ то можна це все врегулювати без виклику поліції шляхом складання «європротоколу» і отримати відшкодування без судової тяганини та в найкоротші строки.

Якщо в когось із учасників немає діючого полісу чи хтось отримав тілесні ушкодження, то потрібно викликати поліцію, щоб вони зафіксували настання ДТП і склали відповідний протокол.   Якщо поліс відсутній, то потрібно із заявою про відшкодування звернутися в МТСБУ. Щоб ваше звернення було швидко та належним чином розглянуто і в подальшому можна було отримати відшкодування коштів, потрібно допомагати МТСБУ у визначенні обставин, внаслідок яких настало ДТП та надавати документи і листи з проханнями. Строк звернення в МТСБУ – три дні з моменту настання ДТП. Протягом цього строку потрібно звернутися особисто або відправивши лист поштою.

Отже, розглянемо як здійснюється відшкодування, якщо настало ДТП

Перш за все уточнимо, що виплату страховки здійснюють страхові компанії та Моторне (транспортне) страхове бюро України (МТСБУ).

  • Якщо винуватцем ДТП є водій автомобіля з іноземною реєстрацією.

Якщо в такого водія відсутній діючий поліс ОСАЦВ чи «Зелена карта», то МТСБУ здійснює відшкодування матеріальних збитків потерпілому у ДТП (тільки за наявності в останнього діючого полісу страхування на момент настання ДТП) за загальним правилом, тобто відповідно до п. 41.1 ст. 41 Закону № 1961.

  • Якщо потерпілим у ДТП є водій автомобіля з іноземною реєстрацією.

Якщо винуватець ДТП не має поліса ОСАЦВ, то не варто переживати, бо МТСБУ відшкодує потерпілому завдані збитки.

Але це лише в тому випадку, що у потерпілого, а саме у водія автомобіля з іноземною реєстрацією наявний діючий поліс ОСАЦВ чи «Зелена карта».

Важливим фактом є те, що МТСБУ відшкодовує витрати, які поніс потерпілий з вини водія автомобіля на «євробляхах» тільки в конкретно визначених розмірах. Якщо сума вимоги відшкодування перевищує граничну суму, яку відшкодовує МТСБУ, то потрібно звертатися до водія чи власника автомобіля через суд. Таке вирішення проблеми лише для тих, в кого виникла досить сприятлива ситуація і у винуватця наявний діючий страховий поліс.

Важливий нюанс

Якщо, на момент настання ДТП у одного із учасників, незалежно це «єврономера» чи ні,  немає поліса ОСАЦВ, то не можна врегулювати спір шляхом оформлення «європротоколу». В такому випадку суд визначає вину учасників ДТП. Рішення суду є обов’язковим для отримання відшкодування в МТСБУ.

Загалом, процедура отримання відшкодування внаслідок настання ДТП, де винуватцем є автомобіль на «євробляхах» на перший погляд виглядає не дуже важкою і може здаватися, що це теж саме що і з автомобілем на українській реєстрації, але це лише «вершина айсберга». Бо часто буває, що водії  авто які ввезені з порушенням митних правил і зареєстровані на іноземців,  не є власником автомобіля. Тому, щоб не допустити важливих помилок, через які потім можуть відмовити у виплаті відшкодування , то краще звернутися до кваліфікованого адвоката по ДТП. У нього багаторічний досвід роботи і можете бути впевнені у тому, що отримаєте відшкодування матеріальної шкоди, якщо Ви потерпілий. Та можете бути спокійні, що не втратите багато коштів на відшкодування потерпілому, якщо Ви винуватець.

Але краще дотримуйтеся правил дорожнього руху і не попадайте в ДТП. Щасливої дороги!

Фото: ТСН
Підготував: юрист відділу криміналу АО “Бачинський і партнери” Назар Бобак.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок