Квоти робочих місць для осіб з інвалідністю

Усі підприємства, установи та організації, в тому числі неприбуткові, до 1 лютого зобов’язані зареєструватися у Фонді соціального захисту інвалідів, якщо за результатами минулого року, в них за основним місцем роботи було працевлаштовано вісім і більше осіб.

Таке правило встановлено Законами «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» та «Про зайнятість населення».

Законом передбачено квоту робочих місць для осіб з інвалідністю:

  • 1 робоче місце – для підприємств, в яких за основним місцем роботи працює від 8 до 25 осіб;
  • 4% середньооблікової чисельності  штатних  працівників облікового складу за рік – при наявності більше 25 працівників.

Для того, щоб зареєструватися, роботодавець повинен подати до відділення Фонду за місцем державної реєстрації заяву, за формою, що затверджена Наказом Мінпраці України від 14.03.2007 № 98.

До 1 березня всі роботодавці, в яких протягом минулого року працювало 8 і більше осіб, зобов’язані подати до відділення Фонду звіт за формою № 10-ПІ (Наказ Мінпраці від 10.02.2007 № 42). При цьому, у разі подання звіту незареєстрованим у Фонді роботодавцем, він може зробити це безпосередньо перед подачею.

У разі недотримання правил щодо працевлаштування інвалідів, роботодавці сплачують відповідним відділенням Фонду штраф (ст. 20 Закону «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю  в Україні»), у розмірі:

  • половини середньої річної заробітної плати за робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда, але не зайняте ним – для роботодавців, у яких працює від 8 до 25 осіб;
  • середньої річної заробітної плати – якщо підприємство налічує більше 25 працівників.

Штрафні санкції розраховуються самостійно та сплачуються до 15 квітня року, що настає за роком порушення. Якщо строки сплати порушені, нараховується пеня у розмірі 120 % річних облікової ставки Нацбанку, що діяла на час сплати, за кожен календарний день прострочення.

Стаття 53 Закону «Про зайнятість населення» передбачає штраф за невиконання роботодавцем протягом року квоти для працевлаштування – у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення за кожну необґрунтовану відмову у працевлаштуванні таких осіб у межах відповідної квоти.

Чинним законодавством України передбачена також адміністративна відповідальність за невиконання посадовою особою (керівником) вимог щодо працевлаштування осіб з інвалідністю, у вигляді накладення штрафу від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить від 170 грн до 340 грн (стаття 188-1 КУпАП).

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок