Чи можна реєструвати підприємство на квартирі?

Житлові приміщення не можуть використовуватися для виробничих потреб, а це значить, не може бути зареєстрована і юридична особа на квартирі. Але чи є реєстрація юридичної особи в житловому приміщенні виробничим (господарським) використанням такого приміщення?

Місцезнаходження юридичної особи у законодавстві і його зміна

Нещодавно із прийняттям податкового кодексу, було внесено зміни і до Цивільного кодексу. Згідно ст. 93 Цивільного кодексу України (зміненої), місцезнаходження юридичної особи – це фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (де переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку. Як бачимо, з визначення у цивільному кодексі випливає, що все-таки місцезнаходження або місце реєстрації юридичної особи визначається місцем ведення діяльності (тобто господарської діяльності).
Згідно ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» місцезнаходження юридичної особи – це адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені (далі – виконавчий орган). Згідно такого визначення, ніби, і можна реєструвати юридичну особу на квартирі (в житловому приміщенні), але ж маємо норму цивільного кодексу, яка не суперечить нормі закону, а лише, можна сказати, її розширює. Тобто, виходить, що на квартирі юридичну особу реєструвати не можна і змінити місцезнаходження на житлову квартиру не можна також.
Проте Законом «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» (стаття 24) не передбачено подання документа, що підтверджує місцезнаходження (договору оренди, чи документа на право власності на приміщення). Тому державний реєстратор не перевіряє правомірність реєстрації юридичної особи на тій адресі, яку Ви вказали. Але якщо Ви вказали взагалі не «свою» адресу – зрозуміло, що це порушення, а якщо – свою власну квартиру? Як виходить із наведеного вище, не можна і свою квартиру, бо вона не призначена для господарської діяльності. На етапі реєстрації проблем не виникне. Проте згодом, податкова міліція при перевірці (якщо така буде), може виявити таке порушення (невідповідність ЦКУ).

Зміна місцезнаходження юридичної особи у 2018 році

Пунктом 45.2 статті 45 Податкового кодексу України від 02.12.10 № 2755-IV (далі – ПКУ), визначено, що податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про яку містяться у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України. Таке визначення у податковому кодексі щодо нашої теми місцезнаходження юридичної особи в нежитловому фонді додаткового розуміння нам не дає. Але, якщо платник податків, який зареєстрований за однією адресою (наприклад, квартирою) відомості про яку містяться в ЄДР, а офіс та/або виробництво розташовані за іншою адресою, такий платник податків повинен забезпечити достовірні дані про своє місцезнаходження у ЄДР та внести до ЄДР місцезнаходження, яке відповідає місцю розташування офісу.
Не слід також забувати, що наявність в ЄДР запису про відсутність юридичної особи за зазначеним місцезнаходженням може бути підставою для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи (пункт 2 статті 38 Закону про реєстрацію).
Підсумовуючи, варто сказати, що існують різні позиції юристів щодо цього питання. Одні стверджують, що можна реєструвати підприємство на квартирі, що є у власності засновника, інші – що не можна. Ми ж, спираючись на норму ст. 93 ЦКУ рекомендуємо за наявності такої можливості не реєструвати підприємство на квартирі (як власній, так і орендованій), хоча, до цих пір на практиці проблем з цим не виникало, але ж краще цього і не допустити.

Фактична адреса проживання не є місцезнаходження юридичної особи

Нещодавно ВРУ ухвалила зміни до Житлового кодексу (реєстр. №8203), якими передбачається заборонити надання у житлових будинках приміщень для потреб виробничого характеру.
На думку Президента України, запровадження такої заборони “може призвести до вимушеного припинення підприємницької діяльності суб’єктами малого та середнього бізнесу, які найчастіше використовують для здійснення підприємницької діяльності такі приміщення для розміщення перукарень, пунктів ремонту одягу, взуття, приватних нотаріальних контор тощо”, що “не відповідає державній політиці, спрямованій на розвиток малого та середнього підприємництва, перетворення його на дієвий механізм розв’язання економічних і соціальних проблем”. Таким чином, швидше за все, житлові приміщення не можна буде використовувати лише під промисловість. А це дозволяє припустити, що незважаючи на норму ЦКУ яка начебто і не дозволяє реєструвати місцезнаходження юридичної особи у житловому приміщенні, житловим кодексом опосередковано це буде дозволено.

Послуги адвокатів у Львові

Якщо у вас виникають питання щодо місцезнаходження юридичної особи або будь-які інші, що стосуються ведення підприємницької діяльності, звертайтесь у Адвокатське об’єднання «Бачинський та партнери».
Ми також надаємо консультації і з інших питань: найменування юрособи, відкриття власного кафе тощо. Ви можете проконсультуватись з нами щодо будь-яких операцій з нерухомістю: купівлі-продажу, виписки з квартири, приватизації та ін.

Щоб дізнатись про вартість послуг адвоката у місті Львів і отримати консультації, звертайтесь у Адвокатське об’єднання «Бачинський та партнери» за контактами:
Kyivstar +380(96) 0020100
Vodafone +380(50)4317084
стаціонар +380(32)2473544
E-mail: [email protected]

Чи можна реєструвати підприємство на квартирі?

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок