Поновлення на роботі

Працівник, який вважає своє звільнення незаконним, може скористатися декількома шляхами захисту своїх трудових прав.
Перший спосіб – це безпосереднє звернення до працедавця з вимогою добровільно поновити працівника на роботі. Якщо таке звернення оформити у письмовій формі, з належним обгрунтуванням, а також повідомленням про негативні наслідки, які може понести роботодавець у зв’язку з незаконним звільненням, воно може дати позитивні результати. Також досить ефективною може стати письмова заява в прокуратуру щодо порушення трудових прав, а також звернення до територіальної державної інспекції праці для проведення перевірки додержання законодавства про працю. Звичайно, ці всі дії варто робити тоді, коли працівник має достатні підстави вважати, що його звільнення здійснювалось з порушенням закону. Інший спосіб – працівник може звернутися за захистом до суду. Особа може подати позов про поновлення на роботі, про зміну дати і формулювання причини звільнення, а також про оплату за час вимушеного прогулу. У такому порядку правом поновлення на роботі в судовому порядку відповідно до українського законодавства можуть скористатися всі працівники, крім тих, які працюють у органах прокуратури, громадських об’єднаннях, а також тих,хто займає виборні посади. Важливо зазначити, що для звернення до суду з заявою про поновлення на роботі законодавством встановлений місячний строк. Цей строк відраховується з дати вручення звільненій особі копії наказу про звільнення або від дня видачі трудової книжки. При цьому, якщо мало місце затримання видачі трудової книжки роботодавцем, то це вважається вимушеним прогулом.Термін в один місяць від дня звільнення є досить коротким. Тому радимо, не втрачаючи часу, одразу після того як сталася ця неприємна обставина, зайнятися справою щодо оскарження незаконного звільнення.Взагалі, практика показує, що у випадку пропущення місячного терміну можна відновити строки на звернення до суду про поновлення на роботі. Однак, для того зоб суд відновив пропущений термін, необхідні обгрунтовані підстави. Такими, зокрема, можуть бути неознайомлення із наказом про звільнення; хвороба тощо. Якщо ж поважні причини відсутні, то пропущений строк не поновлять.
Досліджуючи судову практику у справах про поновлення на роботі, слід врахувати Постанову Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 0611.92 р. № 9.
Якщо суд прийняв рішення про поновлення працівника на роботі, то воно підлягає негайному виконанню. При цьому вважається, що працвник є поновлений від дати його незаконного звільнення. Також, виносячи рішення про поновлення на роботі працівника, суд одночасно зобов’язує роботодавця виплатити особі середнього заробітку за час вимушеного прогулу, проте не більш як за один рік. Середній заробіток розраховується на підставі даних про виплати за останні 2 календарних місяці роботи.
З питань поновлення на роботі, звертайтеся:
телефони:Kyivstar +380960020100 UMC +380504317084стаціонар +38(0322)47-35-44E-mail: [email protected]

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок