Приватизація земельної ділянки

Питання права власності, а також етапи приватизації земельної ділянки регулюються Земельним кодексом України. Приватизація – це процес безоплатної передачі прав власності на об’єкт нерухомості фізичним або юридичним особам.

Поняття «право користування» і як його отримати
Згідно з чинного законодавства, особа має право на одноразову безкоштовну приватизацію земельної ділянки в Україні.

Зверніть увагу! Особливості  безоплатної приватизації земельної ділянки описані в статті 121 Земельного кодексу. Які ж земельні ділянки повинні надаватися безкоштовно? Маються на увазі землі, які використовуються для зведення приватного будинку.

  • 0,12 га земель, відведених під садівництво;
  • 0,1 га землі для будівництва дач;
  • Присадибні ділянки.

Згідно закону приватизовувати можна декілька земельних ділянок, проте різного цільового призначення. При приватизації земельної ділянки важливо встановити чи мала особа право користування землею на момент приватизації.. Користувач має право використовувати землю для задоволення власних потреб в рамках діючого законодавства.

Право користування виникає

  1. Якщо громадянин України входить до складу дачного кооперативу. В даному випадку, ділянка надається в рамках норм конкретного товариства, відповідно до статуту;
  2. Якщо земля виділена в користування за часів СРСР. На ділянці може бути збудований будинок, власником якого є конкретна особа – в такій ситуації, вона є користувачем землі. Зверніть увагу! Власник будинку і особа, яка отримувала ділянку в користування – не обов’язково одна і таж сама людина. Земельна ділянка могла перейти в користування спадкоємцеві, який набув право власності на будинок, розташований на ділянці. Аналогічна ситуація при даруванні або продажі нерухомості, яка знаходиться на конкретній ділянці;
  3. Самовільне захоплення землі. На ділянці може бути розташований будинок користувача землі, але офіційно земля в користування не передавалася, і немає жодних документів, що підтверджують право користування ділянкою.

Як оформити приватизацію земельної ділянки, якщо вона знаходиться в користуванні

При оформленні приватизації земельної ділянки у 2016 році, яка знаходиться у користуванні, слід враховувати поняття «набувальної давності». Іншими словами, земельна ділянка повинна бути у безперервному і відкритому користуванні протягом 15 років.

Які документи необхідні?

Перелік документів залежить від того, чи перебуває ділянка в користуванні на даний момент.

Етапи приватизації

Розглянемо етапи приватизації земельної ділянки, яка знаходяться в користуванні та не знаходиться в користуванні на момент приватизації.

Приватизація земельної ділянки, яка на момент початку процедури приватизації  не знаходиться у користуванні:

З чого почати приватизацію землі? Для початку необхідно подати заяву до уповноваженого органу. Зверніть увагу! Заява подається за місцем розташування ділянки, а не за місцем реєстрації (пропискою) заявника. При заповненні заяви необхідно вказати цільове призначення ділянки та її площу.

Які документи потрібні для приватизації земельної ділянки?

  1. Документ, що підтверджує особу, ідентифікаційний код, графічна схема розташування ділянки в просторі. Якщо ділянка перебувала у користуванні іншої особи або групи осіб, необхідна їхня згода.
  2. Розробка проекту землеустрою. Робота виконується фахівцями. Підстава для розробки проекту – дозвіл уповноваженого органу, в який було подано заяву. Зверніть увагу! Заявник може отримати відмову, якщо виявлені порушення законодавства, ділянка за своїми параметрами або розташуванням не відповідає заявленому плану.
  3. Відповідно до закону, діють спеціальні комісії, які розглядають проект – документ повинен бути погоджений, виходячи з норм містобудівної діяльності, охорони культурної спадщини.
  4. Приватизація земельної ділянки вимагає проходження етапу експертизи: проект подається до спеціалізованої комісії для розгляду та погодження.
  5. Спеціалізований орган приймає рішення про передачу землі у власність особи, яка подала заяву.
  6. На кінцевому етапі приватизації необхідно скласти технічну документацію на земельну ділянку.
  7. Якщо ділянка знаходиться в користуванні, необхідно додатково подати документ, який підтверджує право власності на нерухомість, яка розташована на ділянці. Потрібно довести, що ділянка була в постійному користуванні не менше 15 років.

Приватизація землі в Україні вимагає сприяння професійних фахівців в області земельного права. Рекомендується поспішати з приватизацією ділянок, які знаходяться в мальовничих місцях, недалеко від великого міста.

Якщо у Вас виникли питання, то ми готові допомогти. Звертайтесь за вказаними контактами.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок