СПАДКУВАННЯ В ЗОНІ АТО

Як не прикро констатувати, тема спадкування рано чи пізно стає актуальною для кожного. Порядок спадкування як за законом, так і за заповітом чітко врегульований законодавством і не викликає особливих труднощів у реалізації. Але агресія Російської Федерації на Сході країни внесла свої корективи у звичний порядок спадкування і значно ускладнила механізм отримання спадкового майна спадкоємцем.

Якщо ви стикнулись зі проблемою спадкування з території антитерористичної операції і не знаєте, як прийняти спадщину, як отримати спадкове майно та як правильно це оформити, аби не втратити все, ця стаття для вас.

Прийняття спадщини ПІСЛЯ початку конфлікту на Донбасі та Луганщині

I. Отримання свідоцтва про смерть

Якщо дотримуватися законодавства, то відповідно до нового  Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» № 2268-VIII від 18.01.2018р. документи, що підтверджують факт народження або смерті особи на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях є дійсним і породжують правові наслідки, тобто не потребують їх додаткового визнання на українській підконтрольній території. Це означає, якщо окупаційною владою так званих «ДНР» або «ЛНР» було видано свідоцтво про смерть особи, воно має автоматично визнаватись на території Україні.

Проте на практиці дана норма не працює і РАЦСи все одно вимагають спочатку отримати рішення суду про визнання факту смерті й лише на підставі цього рішення видають свідоцтво про смерть державного зразка.
Отож, аби отримати свідоцтво про смерть родичі померлого або їх представники мають звернутися в місцевий суд на території України за своїм зареєстрованим місцем проживанням або за тимчасовим зареєстрованим місцем проживання (за довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи) із заявою про визнання факту смерті особи у порядку ст. 317 ЦПК України.

Така заява розглядається судом невідкладно в порядку окремого провадження. У даній заяві у якості заінтересованої особи слід залучити відповідний РАЦС і додати докази, які підтверджують факт смерті особи на непідконтрольній території. Такими документами є: свідоцтво про смерть, видане окупаційною владою; довідка з лікрані про причину смерті; документи, що посвідчуюють родинні звязки із померлим (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб тощо). Додактово можна долучити довідки, чеки, які підтверджують здійснення факту поховання особи або свідчення свідків.

Отримавши рішення суду про визнання факту смерті, його слід подати до відповідного РАЦСу, який видасть свідоцтво про смерть державного зразка.

II. Звернення до нотаріусу

Для прийняття спадщини спадкоємцю слід звернутися з особистою заявою про прийняття спадщини (або про відмову в прийнятті спадщини) до будь-якого державного або приватного нотаріуса в будь-якому населеному пункті на підконтрольній українській території. У разі неможливості особистого звернення до нотаріусу, дана заява може бути надіслана поштою, але у такому випадку, підпис на ній має бути нотаріально завірений. Строк подання такої заяви – шість місяців з моменту відкриття спадщини, тобто смерті спадкодавця або визнання його померлим.

Консультація юриста

Якщо заяву не подано у зазначений термін, вважається, що право на спадщину втрачено. Даний строк може бути подовжений у судовому порядку у випадку, якщо до того часу ніхто не прийняв спадщину і якщо строк було пропущено з поважних причин.  Наприклад, через неможливість виїхати з території АТО у необхідний термін,  затягнення судом розгляду заяви про встановлення факту смерті особи-спадкодавця та ін. У такому випадку слід звернутися до суду з позовною заявою для визначення додаткового строку для прийняття спадщини і довести факт наявності поважних обставин. У випадку задоволення позову судом право на отримання спадщини не буде втрачено.

Після подачі заяви про прийняття спадщини, нотаріус відкриває спадкову справу і видає спадкоємцю довідку з переліком документів, які необхідні для оформлення спадщини, із зазначенням розміру плати за вчинення нотаріальних дій.

III. Повторне звернення до нотаріусу

Повторно звернутися до нотаріуса і отримати свідоцтво про право на спадщину слід після спливу шести місяців з моменту відкриття спадщини або навіть значно пізніше – видача спадкоємцям свідоцтва про право на спадщину не обмежена ніяким строком.

При прийнятті спадщини спадкоємцем за законом, необхідно завчасно подати нотаріусу такі документи:

  • Свідоцтво про смерть спадкодавця.
  • Документи, що засвідчують родинні зв’язки (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб та ін.).
  • Документи, що підтверджують право власності спадкодавця на транспортні засоби, банківські рахунки тощо (свідоцтво про право власності, договір купівлі-продажу тощо). У разі, якщо частиною спадщини є нерухомість, документи, що підтверджують право власності спадкодавця на неї не потрібні, адже нотаріус безпосередньо отримує інформацію з Державного реєстру майнових прав на нерухоме майно.
  • Паспорт та ідентифікаційний код спадкоємця.
  • Заява про наявність або відсутність прав малолітніх та неповнолітніх дітей, недієздатних чи обмежено дієздатних осіб на користування відчужуваними житловим будинком, квартирою, кімнатою або їх частиною (зразок заяви можна взяти у нотаріуса).

Щодо переліку необхідних документів, слід звернути увагу, що досить часто нотаріуси у подібних справах вимагають довідку про склад сім’ї від ЖЕО за місцем проживання спадкодавця, яка має підтверджувати зареєстроване місце проживання спадкодавця і членів його сім’ї на території АТО. Проте Листом Міністерства юстиції України № 1535/13/32-16 від 03.03.2016 роз’яснено, що така довідка з ЖЕО не має вимагатися.

У випадку спадкування за заповітом, зауважте, що певний час окремі нотаріуси продовжували посвідчувати заповіти на непідконтрольній території, при цьому не маючи можливості зареєструвати такий заповіт у Спадковому реєстрі, і вносили інформацію про використаний на заповіт бланк до Єдиного реєстру спеціальних бланків нотаріальних документів. Як свідчить практика, у такому випадку спадкоємцям необхідно в судовому порядку визнавати посвідчений заповіт дійсним.

Якщо нотаріус відмовляється здійснювати нотаріальну дію (відкривати спадкову справу, видавати свідоцтво про право на спадщину та інше), він зобов’язаний в письмовій формі викласти причини відмови і протягом трьох днів видати відповідну постанову. Нотаріусу заборонено безпідставно відмовляти у вчиненні нотаріальної дії. Відмова нотаріуса здійснювати нотаріальні дії може бути оскаржена до суду.

Консультація юриста

Прийняття спадщини ДО початку конфлікту на Донбасі та Луганщині

Якщо спадкову справу було відкрито до початку конфлікту на непідконтрольній території, фактично неможливо «дооформити» спадщину на підконтрольній території України і отримати свідоцтво про право власності на спадщину. Адже спадкоємець позбавлений права повторно звернутися до іншого нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

I. Пошук нотаріуса

Перше, що треба зробити, з’ясувати, чи не переїхав нотаріус, який відкривав спадкову справу, на підконтрольну територію України. Дізнатися це можливо через Єдиний реєстр нотаріусів України. Якщо нотаріус виїхав – можна продовжити оформлення документів у нього.

Якщо нотаріус залишився на непідконтрольній території, утримуючи в своєму розпорядженні всі нотаріальні архіви, виходом з такої ситуації буде пред’явлення позову до суду про визнання права власності на спадкове майно в зв’язку з неможливістю оформлення спадщини в нотаріальному порядку.

II. Звернення до суду із позовом про визнання права власності на спадкове майно

У випадку, якщо ж нотаріус, який відкрив спадкову справу, перебуває на непідконтрольній території  слід звернутися із позовом до суду про визнання права власності на спадкове майно. До такої позовної заяви необхідно додати постанову нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії. Але у зв’язку з тим, що отримати таку постанову неможливо  через відсутність самого нотаріуса, слід попередньо звернутися до обласного управління юстиції із запитом  про отримання інформації про місцезнаходження спадкової справи. У відповіді на запит буде надана інформація про відсутність доступу до справи з рекомендацією звернутися до суду. Отримана відповідь буде підтвердженням неможливості оформлення спадщини в нотаріальному порядку.

Отже, спадкування в зоні АТО ускладнено багатьма моментами, які слід знати перед тим, як звертатись до нотаріуса для отримання права на спадщину. Тому, якщо у вас виникли будь-які проблеми із спадкуванням, звертайтеся до досвідченого адвоката, що спеціалізується цих питаннях. З його допомогою ви не погрузнете у довготривалому та складному порядку спадкування на непідконтрольній території та точно не залишитесь без належного вам майна.

Бєлікова Анастасія

помічник адвоката – партнера практики

судового представництва

АО «Бачинський та партнери»

Наталії Жеманової

]]>

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок