Відповідальність за несплату аліментів

Несплата аліментів – болюча проблема для багатьох українських сімей. Останнім часом держава намагається посилити захист прав дитини та активно бореться зі злісними неплатниками аліментів шляхом реформування сімейного законодавства. Останній зроблений крок у цьому питанні – посилення відповідальності за невиконання батьками обов’язків зі сплати аліментів і спрощення процедури притягнення до відповідальності винних осіб.

Отож чого слід боятися у випадку несплати аліментів?

ТИМЧАСОВІ ОБМЕЖЕННЯ

Виконання судових наказів та рішень про сплату аліментів – справа виконавчої служби. Тому за наявності заборгованості зі сплати аліментів більше ніж за 4 місяці державний виконавець може винести постанову про застосування до боржника одного з таких тимчасових обмежень:

  • у праві виїзду за межі України;
  • у праві керування транспортними засобами;
  • у праві користування вогнепальною, мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю та деякими іншими видами зброї;
  • у праві полювання.

Усі зазначені обмеження застосовуються строком до погашення заборгованості у повному обсязі.

ЩОДО ОБМЕЖЕННЯ БОРЖНИКА У ПРАВІ КЕРУВАННЯ ТРАНСПОРТНИМИ ЗАСОБАМИ Є ОКРЕМІ ВИНЯТКИ

Відповідальність у такій формі не може бути застосовуватись у випадку:

  • якщо водіння транспортним засобом є основним законним джерелом існування боржника (наприклад, водії, таксисти, перевізники);
  • якщо керування автівкою здійснюється у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на утриманні боржника особи з інвалідністю І, ІІ групи;
  • проходження строкової військової служби, військової служби та виконання бойових завдань військової служби у бойовій обстановці чи в районі проведення антитерористиних операції;
  • розстрочення або відстрочення сплати заборгованості за аліментами, що встановлено відповідним судовим рішенням.

Найефективніший з таких тимчасових заходів – обмеження керування авто. Проте на практиці таке обмеження ще не працює досконало. Існують проблеми із перевіркою таких боржників органами поліції у відповідному реєстрі, значною кількістю оскаржень винесених поліцією протоколів через неналежне повідомлення боржників про застосування до них такого тимчасового обмеження виконавцем та інші.

Консультація юриста

СУСПІЛЬНО КОРИСНІ РОБОТИ

Несплата аліментів понад шість місяців тягне за собою накладення адміністративного стягнення у вигляді виконання суспільно корисних робіт на строком від 120 до 240 годин. У такому випадку державний виконавець може скласти протокол про вчинення адміністративного правопорушення та надіслати його для розгляду до суду за місцезнаходженням державної виконавчої служби.

Які саме суспільні роботи будуть виконуватись порушником визначають відповідні міські, селищні, сільські ради. Але тут знову є винятки. Такі роботи не призначаються:

  • інвалідам I або II групи;
  • вагітним жінкам;
  • жінкам старше 55 років та чоловікам старше 60 років.

У разі ухилення порушника від виконання суспільно корисних робіт відділ Державної кримінально-виконавчої служби може звернутися із поданням до відповідного суду про заміну строку невиконаних суспільно корисних робіт на адміністративний арешт строком до 10 діб.

ЗЛІСНЕ УХИЛЕННЯ ВІД СПЛАТИ АЛІМЕНТІВ

Неплатник аліментів може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за вироком відповідного суду. Але лише за злісне ухилення від їх сплати. Злісне ухилення від сплати аліментів на дітей означає невиконання рішення суду і наявність  заборгованості більше ніж за 3 місяці. Це може бути також приховування доходів, зміна місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця, приватного виконавця тощо. Санкція статті за несплату аліментів на утримання дитини передбачає громадські роботи на строк від 80 до 120 годин або арешт на строк до 3 місяців, або обмеження волі на строк до двох років.

Якщо злісне ухилення буде вчинене боржником, який уже був раніше судимий за це ж кримінальне правопорушення, то покарання для нього буде строгішим: від 120 до 240 годин або пробаційним наглядом на строк від 2 до 3 років, або обмеженням волі на той самий строк.

Консультація юриста

Окрім цього, передбачена кримінальна відповідальність за ухилення боржника від відбування суспільно корисних робіт. Тобто, якщо боржнику було призначено суспільно корисні роботи і він більше двох разів протягом місяця без поважних причин не з’явився на їх виконання, йому загрожує позбавлення волі строком до 2 років.

ВИЇЗД ДИТИНИ БЕЗ ЗГОДИ НЕПЛАТНИКА АЛІМЕНТІВ

Той з батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, може самостійно вирішувати питання щодо виїзду дитини за кордон з метою лікування, навчання чи відпочинку у випадку несплати іншим з батьків за останні 4 місяці аліментів. Для цього більше не треба брати дозвіл від іншого з батьків на виїзд дитини. Необхідно лише звернутися до виконавчої служби і отримати довідку про наявність заборгованості. Така довідка видається протягом 10 днів і дійсна протягом одного місяця з дня її видачі.

СУСПІЛЬНИЙ РОЗГОЛОС

З метою психологічного впливу на батьків, які ухиляються від сплати аліментів, створено Єдиний реєстр боржників. До нього потрапляють батьки, які мають борг понад 3 місяці. На офіційному веб-сайті у відкритому доступі можна знайти інформацію про конкретного порушника. А тому всі контрагенти неплатника мають можливість замислитися, перш ніж вступати з такою особою в будь-які особисті чи ділові відносини.

ВТЕКТИ НЕ ВДАСТЬСЯ

Якщо боржник перебуває за кордоном, він все одно відповідатиме за несплату аліментів. Для цього існує низка міжнародних договорів, які регулюють питання здійснення аліментних платежів з закордону.

В окремих випадках той за батьків, з яким живе дитина, може зловживати правом на отримання аліментів на дитину. Непоодинокими є ситуації, коли батько регулярно допомагає матері з дитиною, проте колишня дружина все одно звертається до суду з вимогою видати судовий наказ на сплату аліментів. Тому завжди фіксуйте виплачену суму допомоги на дитину. Це можна зробити шляхом передачі коштів матері дитини (батьку) під розписку,  надсиланням їх поштовим або банківським переказом із зазначенням призначення такого платежу (наприклад, «аліменти на утримання сина (доньки) …. (прізвище, ім’я по-батькові)».

Отже, якщо ваш чоловік чи дружина злісно ухиляється від сплати аліментів, пам’ятайте: законодавство на вашій стороні.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок