Вирішити проблему про побачення з дітьми розлученим батькам буде простіше

Виконати рішення про встановлення побачення з дитиною відтепер можливо. Лише нещодавно відгриміло рішення ЄСПЛ у справі Вишняков проти України, у якому Європейський суд констатував, що формального повідомлення сторонам рішення суду щодо доступу до дитини є недостатньо – держава має забезпечити відповідні механізми його виконання. Як вже ось, відповідні зміни до законодавства не змусили на себе довго чекати.
У зв’язку із прийняттям нового ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання» від 03.07.2018 року батьки, які проживають окремо і яким перешкоджають бачитись із дитиною мають змогу відновити справедливість і захисти свої права.

Як було?

Сотні батьків, які мали на руках рішення суду про встановлення побачень з дитиною, реально не могли з нею бачитись, адже інший з батьків, з ким така дитина проживала, не давали дитини і перешкоджали у спілкуванні. У законодавстві була відсутня окрема норма, яка б стосувалась виконання рішення про встановлення побачення з дитиною. Натомість виконавці керувались загальним правилом для рішення нематеріального характеру. Так, його суть полягала у доведенні до відома боржника резолютивної частини рішення, після чого провадження вважалося закритим.

Тобто все це зводилося до формального зачитування рішення суду тому з батьків, з ким проживає дитина, і його добровільного виконання. Відсутність перевірок, неможливість відкриття повторного виконавчого провадження після його закриття, відсутність відповідальності за перешкоди у побаченні та нереальність такого виконання – все те, як можна було описати виконавче провадження у такій справі.

Як відтепер відбуватиметься виконання рішення?

Відтепер державний виконавець має бути присутнім у визначений у рішенні час і місці побачення і здійснити перевірку явки того з батьків, з ким проживає дитина, разом із самою  дитиною. Окрім цього, держвиконавець зобов’язаний  перевіряти, аби боржник не чинив ніяких перешкод у спілкуванні стягувача з дитиною. А за потреби навіть залучити орган опіки та піклування на таке побачення.

У разі, якщо час і місце не визначені рішенням суду, вони встановлюються  безпосередньо самим державним виконавцем. У такому випадку виконавець викликає сторін і узгоджує зручний для них час і місце побачень з дитиною. Заслухавши батьків, врахувавши інтереси дитини, виконавець визначає час та місце побачень і виносить про це окрему постанову.

Виконавче провадження  про встановлення побачення з дитиною відтепер також стануть публічними, як і стягнення за аліментами. Виконавчі документи у таких справах публікуватимуться у автоматизованій системі виконавчого провадження.

Відповідальність за невиконання

У разі неявки того з батьків, з ким проживає дитина, на побачення, без поважних причин держвиконавець накладає штраф у розмірі 1700 грн. та виносить постанову, у якій буде вказуватись вимога виконувати рішення та попередження про кримінальну відповідальність. А відомості про такого боржника автоматично будуть розміщуватись в Єдиному реєстрі боржників (на сайті реєстру у вкладці «боржники, що перешкоджають у побаченні з дитиною»).

Консультація юриста

Але що вважати поважними причинами, яким чином вони мають повідомлятись виконавцю і підтверджуватись (і чи мають взагалі) законодавством не роз’яснено.

А тепер увага. У разі повторного невиконання рішення без поважних причин і неявки з дитиною на побачення держвиконавець накладає штраф уже в подвійному розмірі – 3400 грн., повідомляє правоохоронні органи про вчинення боржником кримінального правопорушення, звертається до суду для встановлення тимчасового обмеження боржника у виїзді за кордон та виносить постанову про тимчасове обмеження боржника у керуванні транспортними засобами.

При кожному наступному невиконанні боржником рішення суду державний виконавець накладає штраф у розмірі 3400 грн.

Як бачимо, відповідальність за перешкоджання у побаченні між дитиною і тим з батьків, хто проживає окремо, нарешті, законодавчо закріплена і є достатньо адекватною.

Окрім цього, впроваджено можливість відновлення вже закритого виконавчого провадження. Якщо боржник справно забезпечував явку дитини на побаченні з другим з батьків і виконавче провадження було закрито, то стягувач має право звернутися до виконавця із заявою про його відновлення у разі його повторного невиконання.

І як показує найсвіжіша практика, виконання рішень такої категорії справ за оновленими правилами активно реалізується. Так, за даними Мін’юсту у період від моменту введення в дію відповідних законодавчих змін вже було винесено 36 постанов про накладення штрафу, що становить 28% від усіх проваджень цієї категорії.

Подібні зміни – це ще один вагомий крок до реального забезпечення інтересів дитини. Вони є однозначно позитивними і мають забезпечити реальну участь батьків у спілкуванні з дитиною, і що не менш важливо – гарантувати рівність батьківських прав у вихованні дитини та нівелювати всі преференції за ознакою статі батьків.

                                                                                                                                          Бєлікова Анастасія

помічник адвоката – партнера практики

судового представництва

АО «Бачинський та партнери»

Наталії Жеманової

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок