Виїзд дитини за кордон за новими правилами

 

28.08.2018 р. – заповітна дата для батьків, які, оминаючи шантажі колишньої дружини або чоловіка, безупинно воюють із бюрократичною системою і через суд, виборюють дозвіл на виїзд із дитиною за кордон. Саме в цей день набирає чинності закон, за яким виїзд малечі за межі України здійснюватиметься за новими правилами.

Радянська система отримання дозволів від іншого з батьків стрімко відходить у небуття. А дозвіл як інструмент маніпуляцій та вимагання втрачає свою вагомість і юридичну значимість. Отож, розбираємось із новоствореним механізмом виїзду дитини за кордон з одним із батьків.

Виїзд дитини за кордон з тим із батьків, з ким проживає дитина

а) строком до 1 місяця

Відтепер той із батьків, з ким проживає дитина, самостійно вирішує питання тимчасового виїзду за кордон. Проте тут є певні «але». Факт проживання дитини з одним із батьків має підтверджуватися лише рішенням суду або висновком органів опіки та піклування. Якщо ви розлучені з іншим із батьків і маєте рішення суду про визначення місця проживання дитини з вами – чудово, якщо – ні – звертайтесь до органу опіки і піклування із заявою, щоб підтвердити, що дитина дійсно живе з вами.

Законодавство дозволяє виїзд дитини за кордон з метою лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинку дитини за кордоном, у тому числі у складі організованої групи дітей.

Зауважте, якщо інший з батьків не ухиляється та належно виконує батьківські обов’язки (як мінімум справно сплачує аліменти за останні декілька місяців) і вам відоме місце його (її) проживання, перед виїздом його (її) необхідно повідомити про поїздку шляхом надсилання рекомендованого листа, у якому слід вказати мету, терміни подорожі та державу, куди плануєте їхати.

Консультація юриста

б) строком більше одного місяця

На строк більше одного місяця ви можете виїхати, знову ж таки, якщо факт спільного проживання дитини з вами підтверджено рішенням суду або висновком органів опіки та піклування та якщо інший із батьків не виконує своїх прямих батьківських обов’язків, тобто не сплачує аліменти, і має заборгованість з їх сплати на суму відповідних платежів за чотири місяці. Підтверджується така заборгованість довідкою від державного чи приватного виконавця, у якого відкрите виконавче провадження по сплаті аліментів.

Окрім цього, український законодавець нарешті врахував інтереси важко хворих дітей і забезпечив можливість їх довшого перебування в іноземній державі та спрощену систему виїзду.

Так, за наявності заборгованості зі сплати аліментів на суму відповідних платежів за три місяці на дитину з інвалідністю, або ту, яка хворіє на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, або дитину, яка отримала тяжкі травми, потребує трансплантації органа, паліативної допомоги той з батьків, з ким проживає дитина, самостійно вирішує питання її виїзду за кордон на лікування з необмежений строк.

Підтверджуючими документами у такому випадку будуть довідка від виконавчої служби про заборгованість та висновок лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу про встановлення інвалідності або наявність інших захворювань.

При цьому, якщо у іншого з батьків наявна заборгованість за три або чотири місяці відповідно, попереджати його (її) про виїзд дитини не потрібно.

Виїзд дитини за кордон з тим із батьків, хто проживає окремо від дитини

Відтепер ті з батьків, з ким не проживає дитина, також мають повноцінне право на виїзд із нею за кордон. Звичайно, це не така легка процедура, як у випадку спільного проживання з дитиною, але вона значно спростилася і стала більш реалістичною.

Консультація юриста

У випадку, якщо батько або мати не ухиляється та належно виконує батьківські обов’язки, не має заборгованості зі сплати аліментів, він (вона) звертається рекомендованим листом із повідомленням про вручення до того з батьків, з яким проживає дитина, за наданням згоди на виїзд дитини за межі України.

В свою чергу, другому із батьків, з ким проживає дитина дається десятиденний строк з моменту повідомлення про вручення рекомендованого листа для того аби надати нотаріально посвідчений дозвіл на виїзд дитини. Якщо ж батько або мати за цей період ніяк не відповіли і не надали дозволу, у того з батьків, з ким дитина не проживає, виникає право звернутися до суду із заявою про надання дозволу на виїзд дитини за кордон без згоди другого з батьків. Така заява розглядається судом не у позовному провадженні, як було раніше, а у спрощеному порядку, тобто у пришвидшеній процедурі розгляду без виклику сторін.

Загалом нові правила спрямовані на забезпечення рівних прав і можливостей обох з батьків на виїзд із дитиною за кордон. Отож очікуємо на дієвість оновленого порядку і щиро сподіваємось, що всі законодавчі зміни дійсно подарують дітям шанс на щасливе дитинство та гідне життя!

Бєлікова Анастасія

помічник адвоката – партнера практики

судового представництва

АО «Бачинський та партнери»

Наталії Жеманової

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок