Виїзд дитини за кордон за згодою одного з батьків


Загальновідомо, що дитина до досягнення шістнадцяти років має право виїжджати за кордон лише за згодою батьків та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними. Однак часто виникають ситуації, коли один за батьків через бажання помститися, непорозуміння, конфлікти з колишнім чоловіком чи дружиною, або з інших причини не бажає надавати згоду на виїзд їх спільної дитини.

Як бути у такому випадку? Чи реально перетнути кордон з дитиною, коли один з батьків не надає дозволу на її виїзд?!

Одним з найважливіших аспектів роботи адвоката по сімейним справам є захист інтересів дітей. Такий адвокат може допомогти клієнтам у вирішенні питань, пов’язаних з піклуванням про дітей, укладанням угод про піклування, визначенням розміру аліментів та інших питань, які стосуються дітей.

Варіант 1: мирний шлях – отримання дозволу від іншого з батьків

Найбільш оптимальний варіантом є домовленість між батьком і матір’ю на виїзд дитини за кордон. Для цього необхідно звернутися до нотаріусу з мінімальним пакетом документів: оригіналом паспорту того з батьків, хто надає дозвіл, його (її) ідентифікаційним номером платника податків та свідоцтвом про народження дитини. Процедура оформлення дозволу займає близько 15-20 хвилин. При складанні нотаріально завіреної згоди обов’язково вказується дані особи з якою малеча буде виїжджати, тобто на чиє ім’я оформлюється дозвіл, країни подорожі (в т.ч. транзитні), мета і період поїздки.

Варіант 2: шлях виснажливої судової тяганини – процесуальний порядок

У випадку, якщо колишній чоловік або дружина не дає згоду на виїзд дитини за кордон, ви можете звернутися до суду із позовною про надання такого дозволу. У позовній заяві зазначте:

  • мету поїздки сина чи доньки за кордон (наприклад, з метою пройти курс лікування, відпочити, поспілкуватися з родичами тощо);
  • час перебування дитини за кордоном (конкретно із зазначенням дати виїзду і дати повернення);
  • офіційна назва країни подорожі (у тому числі транзитних країн за їх наявності);
  • заплановане місце проживання дитини;
  • факт відмови батька (матері) у наданні згоди на виїзд дитини.

Складнощі у подібних справах виникають у необхідності доведення доцільності такої поїздки для дитини. Рекомендується у якості доказів надати суду:

  • довідку про бронювання квитків;
  • документи, що підтверджують бронювання номеру в готелі на час перебування за кордоном;
  • довідку про доходи, що підтверджує матеріальні можливості одного з батьків оплатити подорож;
  • документи, що підтверджують сімейні стосунки з особами, до яких здійснюється поїздка;
  • довідка з лікарні про те, що дитина перебуває на обліку як така, що постійно хворіє і потребує оздоровлення або лікування у певній країні;
  • довідку із закладу освіту про те, що дитина поглиблено вивчає іноземну мову і потребує практики спілкування з носієм мови тощо.

Окрім цього, до позовної заяви слід додати висновок органу опіки та піклування про доцільність поїздки і відповідність її інтересам дитини. Також не забудьте вказати у позовній заяві третю особу – відповідний орган опіки і піклування.

Зверніть увагу:

  • Виїзд на постійне місце проживання здійснюється лише за нотаріальною згодою бтьків. Українське законодавство не передбачає можливості надання судового дозволу на виїзд дитини за кордон з метою її постійного проживання в іноземній державі без згоди й супроводу батька та матері.
  • Одна поїздка – один судовий дозвіл. Як підтверджує практика останніх років, суди відмовляють у наданні дозволу на декілька поїздок або на весь час до досягнення дитиною повноліття. Тому, якщо вам необхідно отримати дозвіл на здійснення постійних поїздок сина чи доньки за кордон, краще вирішити це питання шляхом отримання нотаріально посвідченої згоди іншого з батьків.
  • Поїздка до АР Крим – з дозволом. Не дивлячись на те, що Крим залишається територією України, законодавчо півострів визнано тимчасово окупованою територією і тому для виїзду дитини до чорноморського узбережжя також слід отримувати згоду іншого з батьків.

Варіант 3: виїзд без дозволу у випадку несплати аліментів

Завдяки останнім новелам у законодавстві з’явилася можливість вивезення дитини закордон без згоди одного з батьків у разі несплати ним аліментів. Для того, аби виїхати з донькою або сином за цим порядком вам необхідно мати такі документи:

  • рішення суду про визначення місця проживання дитини з вами;
  • рішення суду про присудження аліментів (судовий наказ);
  • довідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців. Така довідка видається органом державної виконавчої служби протягом десяти днів та дійсна протягом місяця з дня її видачі.

При перетинанні кордону необхідно пред’явити оригінал або засвідчену копію довідки державної виконавчої служби про наявність заборгованості зі сплати аліментів. В разі, якщо місце проживання дитини не визначене судовим рішенням або судовим наказом чи відсутня заборгованість по аліментах, то процедура отримання дозволу на тимчасовий виїзд дитини за кордон вирішується в загальному порядку.

В цілому, найкращий варіант у ситуації необхідності виїзду за кордон дитини – це знайти порозуміння з іншим із батьків і укласти нотаріально посвідчений дозвіл на її (його) виїзд. Але, якщо цей варіант не для вас і ваш колишній (чи колишня) справно платить аліменти принаймні останні півроку (навіть наймізерніші), звертайтесь до професійного сімейного юриста, він допоможе вам вибороти дозвіл на виїзд вашого неповнолітнього сина чи доньки у судовому порядку.

Бєлікова Анастасія
помічник адвоката – партнера практики
судового представництва
АО «Бачинський та партнери»
Наталії Жеманової

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок