Віза в Україну: типи віз, запрошення та порядок його оформлення

В’їжджати на територію нашої держави можна на різних підставах, але загальне правило для громадян більшості країн світу – для в’їзду необхідно одержати візу в Україну.

Типи віз в Україну

Українська віза залежно від мети поїздки буває трьох типів:

  • Транзитна віза (тип “В”);
  • Короткострокова віза (тип “С”);
  • Довгострокова віза (тип “D”).

Транзитну візу оформлюють іноземці, які планують перебувати в Україні проїздом, подорожуючи в іншу країну. Вона може бути одно-, дво- чи багаторазова, але перебувати на території України іноземець може не більше 5 діб.

Короткострокова віза дає право іноземцю перебувати на території України 90 днів протягом 180 днів з моменту першого в’їзду. Така віза може бути одно-, дво- чи багаторазова та оформлюється, як правило, на 6 місяців або на інший необхідний період, але не більш як на 5 років.

Довгострокову візу отримують іноземці, які прибувають в Україну з метою оформлення документів, що дають право перебувати в Україні довше, ніж 90 днів. Наприклад, якщо Ви укладаєте трудовий договір на тривалий строк і плануєте працювати в нашій державі. Відтак, короткострокової тримісячної візи Вам однозначно не вистачить.

Кожен тип візи в Україну вимагає підготовки іншого переліку документів. Останні необхідно подавати разом з візовою анкетою при зверненні про отримання візи до уповноважених органів.

Останнім часом почастішали випадки відмови іноземцям у в’їзді в Україну безпосередньо на кордоні. Нерідко працівники прикордонної служби відмовляють у в’їзді іноземцям, які намагаються потрапити в Україну з туристичною метою. Мотивує свої дії прикордонна служба просто:

  • Тип отриманої візи в Україну не збігається з метою реального перебування в Україні;
  • Іноземні громадяни не можуть чітко пояснити мету свого перебування в Україні;
  • Туристичний маршрут  Україною іноземцю невідомий;
  • Де і як знайти представника туристичного агентства, яке має зустрічати іноземця, «турист» не знає;
  • Телефон та адресу туристичного агентства іноземець не може назвати.

І ще десятки питань, які залишаються без відповіді, і на яких можна легко «підловити» приїжджого, дають підстави для відмови у в’їзді на територію України.  Особливо увагу співробітники прикордонної служби звертають на іноземців, які є громадянами держав,  що входять до списку “країн міграційного ризику”.

Консультація юриста

Оформлення запрошення для візи в Україну

Зупинимось на короткостроковій візі, а конкретніше  – на тому, як виготовити запрошення для одержання цієї візи в Україну. Процедура ця видається нескладною, однак потребує великої уважності при роботі. 

Нові правила оформлення віз для в’їзду в Україну значно спростили процес виготовлення запрошення. Тепер немає необхідності звертатися до Державної міграційної служби України. Відтак, приймаюча українська сторона позбавлена зайвої паперової тяганини. 

Запрошення – є найбільш поширеним документом, який підтверджує мету в’їзду в Україну при оформленні короткострокової візи. Залежно від мети поїздки іноземця, необхідно обрати відповідний вид запрошення. На практиці найбільш поширеними є приватні запрошення та бізнес-запрошення. Тому, пропонуємо більш детально розглянути саме ці види запрошень для отримання візи в Україну.

Запросити іноземця в Україну можуть як громадяни України, так й іноземці, які отримали посвідку на тимчасове чи постійне проживання в України.

Запрошення від фізичної особи повинне містити паспортні дані приймаючої сторони та іноземця, а також деталі перебування іноземця в Україні. Важливо наголосити на тому, що таке запрошення потребує нотаріального посвідчення. А також до запрошення обов’язково додаються копії паспорта приймаючої сторони або посвідки на проживання, у тому випадку якщо стороною, яка запрошує, є іноземець. 

Бізнес-запрошення оформляється на офіційному бланку юридичної особи, зареєстрованої в Україні. Цей вид запрошення повинен містити ідентифікаційні дані юридичної особи, дані про особу іноземця, а також деталі перебування іноземця в Україні. 

Незалежно від виду запрошення, у цьому документі обов’язково міститься підтвердження приймаючої сторони про взяття зобов’язання зі сплати можливих витрат, пов’язаних з перебуванням та виїздом з України запрошеного іноземця.

Водночас слід усвідомлювати, що наявність всіх документів не є гарантією успішного отримання візи для в’їзду в Україну. Адже згідно з  чинним законодавством уповноважена особа консульської установи чи візового центру має право вимагати надання інших документів для підтвердження мети поїздки. Також посадова особа може проводити особисту співбесіду. І лише після комплексної перевірки особи іноземця, посадовець приймає рішення про оформлення візи або відмову в її оформленні. 

Також нагадуємо, що є ряд країн, для громадян яких оформлення візи не вимагається.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок