Батьки, які самостійно виховують дітей, будуть більш захищені законом

З 28 серпня набувають чинності нові зміни до сімейного законодавства. Вони, як обіцяють законотворці, створять хороші умови для належного утримання і виховання дітей.

Відтепер, сума аліментів збільшиться в два рази, один з батьків зможе безперешкодно перетнути кордон із дитиною без дозволу іншого, а претенденти на високу державну посаду не отримають роботу, якщо матимуть заборгованість по аліментам. Це та інше – у детальному роз’ясненні закону від юристів Attorneys at law “BK partners”

ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання» від 3.07.2018 року передбачає:

  1. Аліменти. Вводиться поняття «мінімальний гарантований розмір аліментів», що дорівнює розміру прожиткового мінімуму дитини відповідного віку (суми станом на сьогодні: до 6 років – 1559 грн.; з 6 до 18 років – 1944 грн.). У вигляді санкції за несплату аліментів за 6 місяців боржнику можуть бути призначені суспільно корисні роботи строком від 120 до 240 годин, а у разі повторного правопорушення протягом року – від 240 до 360 годин. За ухилення від суспільно-корисних робіт передбачено адміністративний арешт до 10 діб, а у разі злісного ухилення – кримінальну відповідальність та позбавлення волі терміном до 2-х років. Але найцікавіше далі: якщо аліменти не сплачуються протягом року, то їхня сума автоматично збільшується виконавцем на 20%, якщо протягом двох років – на 30%, більше трьох років – на 50%. Окрім того, відтепер система виконавчого провадження забезпечує автоматизований арешт коштів боржника. Також збільшено штрафи для батьків, які не створюють необхідних умов для життя, навчання та виховання дітей до сум від 850 до 1700 грн., а за повторне порушення – від 1700 до 5100 грн.
  2. Виїзд дитини за кордон. Відтепер законодавством передбачена можливість того з батьків, з ким проживає дитина, самостійно вирішувати питання виїзду дитини за межі України на строк до одного місяця із попередженням іншого з батьків про проїздку рекомендованим листом. А за наявності заборгованості по аліментах іншим з батьків на суму платежів за 4 місяці без такого попередження і строком більше одного місяця. Найголовніша новація – врахування інтересів важко хворих дітей при їх виїзді за кордон. Так, за наявності заборгованості по аліментах на суму за 3 місяці, той з батьків з ким проживає дитина, вирішує питання про виїзд за кордон на необмежений строк і без дозволу іншого з батьків. При цьому законодавець не оминув інтереси того з батьків, з ким дитина разом не проживає, і передбачив конкретний механізм його виїзду з малечею за кордон.
  3. Нововведення торкнуться і держслужбовців. Віднині на керівні посади у більшості державних органів не може бути призначена особа, яка має заборгованість зі сплати аліментів на утримання дитини в розмірі, який перевищує 6 щомісячних платежів, а наявність заборгованості у діючих посадовців за 6 місяців бути слугувати підставою для їх звільнення.
  4. Родзинкою Закону стане порядок виконання рішення про встановлення побачення з дитиною. Тепер виконавець здійснюватиме перевірку побачень між батьком (матір’ю) і дитиною у визначеному місці та відповідний час. А у разі, якщо той з батьків, з ким проживає дитина, перешкоджатиме таким побаченням з малечею, виконавець накладатиме штраф у розмірі 1700 грн., а при повторному порушенні – у сумі 3400 грн. із можливістю подальшого встановлення тимчасового обмеження у виїзді за кордон та тимчасового обмеження у праві керування авто.

Загалом, такі нововведення є достатньо прогресивними, в окремих випадках навіть жорсткими, а тому мають стати дієвим механізмом забезпечення рівних прав і можливостей обох з батьків на належне виховання дитини та її утримання.

 

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок