Підприємець виграв суд за нарахування незаконного штрафу у «Львівобленерго»

Рік тривала судова справа за позовом підприємця з Львівщини   до ПрАТ «Львівобленерго». Підприємець у суді оскаржив дії монополіста, який нарахував йому великий штраф за нібито крадіжку електричної енергії  та намагався відімкнути його підприємство від електропостачання. 25 липня 2018 року рішенням Господарського суду Львівської області позов було задоволено у повному обсязі. Рішення про нарахування штрафу скасовано судом. Окрім того, суд зобов’язав монополіста відшкодувати усі витрати клієнта  на правову допомогу. Таким чином, підприємець не витратив жодної копійки на захист власних прав та інтересів.

У серпні 2017 року на підприємство з виготовлення хлібо-булочних виробів. Клієнт у смт Щирець прийшли працівники ПрАТ «Львівобленерго» з метою перевірки лічильників. Працівники нібито знайшли факт фізичного впливу на систему енергопостачання – запідозрили підприємця у використання спеціального пристрою «магніту», який зменшує показники лічильника. Вони склали акт про порушення, хоча клієнт заперечував усю інформацію. Акт передали у Пустомитівський РЕМ ПрАТ «Львівобленерго».

Підприємцю нарахували штраф в 130 тисяч грн за нібито здійснення впливу на систему енергопостачання. клієнт оскаржив дії ПрАТ «Львівобленерго» та рішенням суду (постановою Львівського апеляційного господарського суду від 30.01.2018) скаргу було задоволено, протокол про нарахування штрафу скасовано.

Проте у ПрАТ «Львівобленерго» склали інший протокол про нарахування штрафу у розмірі близько 100 тис. грн та спробували відімкнути підприємця від мереж енергопостачання. Клієнт викликав правоохоронців і незаконному відключенню вдалося запобігти. Підприємець знову звернувся за захистом своїх прав до суду. Успішний супровід справи в суді та захист інтересів підприємця здійснював партнер Адвокатського об’єднання  «Бачинський та партнери», адвокат.  В справі була проведена грамотна юридична робота, зібрано ґрунтовну доказову базу, надіслано запити в Антимонопольний комітет, Національну Комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики, та комунальних послуг (надалі – НКРЕКП), в Державну інспекцію з енергетичного нагляду України.

Регулятор НКРЕКП надіслала до ПрАТ «Львівобленерго» офіційний лист-роз’яснення, яким підтвердив незаконність дій монополіста і зобов’язав скасувати повторне нарахування. Однак постачальник (ПрАТ «Львівобленерго») на цей лист не відреагував та жодних дій не здійснив. На час судового розгляду, який тривав із квітня по липень, домоглися, аби підприємцю не відімкнули електроенергію.

Рішенням Господарського суду Львівської області від 25.07.2018 позов було задоволено у повному обсязі, а рішення про нарахування штрафу скасовано. Суд прийняв до уваги, що ПрАТ «Львівобленерго» було порушено чітко визначену у Правилах користування електричною енергією процедуру та проведено незаконне повторне нарахування штрафу на підставі одного й того ж Акту про порушення, який мав бути скасований монополістом. Підприємця було позбавлено можливості взяти участь у розгляді питання про нарахування штрафу та не було належним чином повідомлено про прийняте рішення. Окрім того, суд зобов’язує монополіста відшкодувати усі витрати клієнт на правову допомогу.

Клієнт рішенням суду задоволений. Якщо буде апеляція – готовий до нових судових процесів – пояснює.

«Мене звинуватили в тому, чого я не робив – крадіжці електроенергії. Потім почався тиск – намагалися незаконно відрізати підприємство від електропостачання. Тоді мій бізнес зупинився б і збитки були б більші за суму штрафу, який мені нарахували. Зрештою, коли почалася судова справа – запропонували мирову угоду. Але я вже прийняв рішення йти до кінця. Моя порада тим, хто опинився в схожій ситуації – не боятися, не підписувати жодних актів чи документів, заручитися підтримкою незаангажованих юристів та доводити свою правоту в суді.  Апетити в монополістів ростуть. Не факт, що завтра до вас не прийде інша комісія і не знайде нові порушення. Цю схему треба зламати», – коментує ситуацію підприємець, який виграв справу.

Адвокат, партнер АО «Бачинський та партнери» рекомендує одразу звернутися до юристів, щоб грамотно оформляти документи і збільшити шанси на виграш.

«Ця справа – ще один прецедент в Україні з боротьби «маленького підприємця» із компаніями-монополістами. Якщо підприємець чи фізична особа не вчиняє жодних правопорушень – він має доводити свою правоту в суді і не боятися цього. Якщо він виявляє факт порушення з боку таких компаній – важливо одразу залучати адвокатів на першому етапі, щоб грамотно оформити усі документи, адже від цього залежить перспективність справи під час судового оскарження. Чим більше буде таких історій успіху, тим більш компанії-монополісти будуть дотримуватись норм закону. Адже це не лише фінансові втрати, ризики для репутації, а прецедент – після виграшної справи одного, інші споживачі зможуть використовувати такі рішення у своїх ситуаціях також будуть вигравати суди», – каже адвокат позивача.

 

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок