Спрощення реєстрації ФОП для іноземців: чи треба посвідки?

30 січня на сторінках Міністерства юстиції України та Асоціації «Інформаційні технології України» у Facebook було опубліковано новину про те, що з цього дня іноземним громадянам, які мають намір зареєструватися фізичними особами-підприємцями в Україні, більше не потрібно одержувати посвідку на тимчасове проживання. Звістку швидко підхопили ряд вітчизняних ЗМІ.

Зазначимо, що на дату публікації цієї новини на сайті АО, в жодному з офіційних джерел ще немає  опублікованих жодних офіційних документів, роз’яснень чи змін до законодавства, крім витягу з роз’яснення Мін’юсту, опублікованого на сайті ain.ua (див.нижче):

 

Пояснимо, в чому суть. За загальним правилом, встановленим Законом «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців»,  в Єдиному державному реєстрі вказується, в тому числі, місцезнаходження (місце проживання або інша адреса, за якою здійснюється зв’язок з фізичною особою – підприємцем). У контексті Закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання» місцем проживання за замовчуванням є офіційно зареєстрована адреса особи, про що стоїть відповідний штамп у паспорті громадянина України та внесені відповідні дані у Єдиний державний демографічний реєстр. Адреса прописки, простіше кажучи.

З іноземцями нюанс існує у тому, що їм неможливо зареєструвати місце проживання без попереднього отримання посвідки на тимчасове або постійне місце проживання (у іноземні паспорти прописка не ставиться).

І ось, як бачимо, Мін’юст вирішує піти назустріч іноземцям та роз’яснює державним реєстраторам і нотаріусам, що достатнім підтвердженням адреси іноземця-ФОПа в Україні є договір оренди або документи про право власності ФОПа на нерухомість.

Консультація юриста

Безперечно, таке нововведення є великим плюсом для іноземців.

Однак слід називати речі своїми іменами: іноземцеві не потрібна не посвідка – йому не потрібна прописка.

Звертаємо увагу читачів, що ніхто не вносив зміни і не скасовував Закон «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», який чітко ділить іноземців:

іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, – ті, які мають посвідку на постійне проживання;

іноземці та особи без громадянства, які тимчасово проживають в Україні, – ті, які отримали посвідку на тимчасове проживання;

іноземці та особи без громадянства, які тимчасово перебувають на території України, – ті, що перебувають на території Україні протягом дії візи або на період, установлений законодавством чи міжнародним договором України, або якщо строк їх перебування на території України продовжено в установленому порядку.

Так, нехай іноземець зможе зареєструватися ФОПом в Україні, не отримуючи спеціально для цього посвідку. Тоді він має статус особи, яка тимчасово перебуває в Україні. Тобто його тимчасове перебування обмежене терміном, на який у нього видана віза (або терміном у 90 днів для громадян країн з безвізовим режимом).

А далі, якщо іноземець бажає знаходитися в Україні довше, йому все одно потрібна буде посвідка на тимчасове або постійне проживання.

 

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок