АЛІМЕНТИ ПО-НОВОМУ

Нещодавнє реформування сімейного законодавства у питанні сплати аліментів на утримання дитини сколихнуло українське суспільство,  спричинило його розкол на прибічників подібних законодавчих змін  і їх затятих противників, а найголовніше – викликало безліч непорозумінь в оновленому порядку стягнення грошових коштів.

Тому, давайте розбиратися, як захисти інтереси дитини і по-новому стягнути аліменти від батька чи матері, які злісно ухиляються від їх сплати.

Спрощений порядок стягнення аліментів у наказному провадженні

Порядок стягнення аліментів став набагато простіший, адже законодавством передбачена можливість їх стягнення у порядку наказного провадження. Це означає, що заявнику не треба бути присутнім у судових засіданнях, надавати пояснення, доводити факт несплати коштів, можливість батька чи матері їх сплати, тобто не потрібно проходити всі кола пекла позовного провадження.

Необхідно лише звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу на аліменти.  Зауважте, що подавати таку заяву можна за місцем проживання особи, яка стягує виплати і проживає з дитиною,  а не за місцем проживання платника аліментів, як це було за старим порядком. Судовий збір за таку заяву не сплачується. Суд протягом трьох днів з моменту відкриття провадження розглядає заяву і видає судовий наказ з чітким визначенням розміру аліментів. При цьому платнику забороняється звертатися до суду із заявою про скасування судового наказу.

Після того, як стягувач аліментів отримає судовий наказ необхідно звертатися до виконавчої служби для відкриття виконавчого провадження. Далі справа рук державного виконавця. За загальним правилом, виконавець розглядає отримане судове рішення, видає виконавчий лист, який надсилається за місцем роботи особи боржника для відрахування з його заробітної плати відповідної присудженої суми аліментів.
Наказне провадження – чудовий варіант негайного отримання мінімальної суми утримання на дитину.

Розмір аліментів

Законодавством зафіксовані мінімальні і максимальні граничні суми на які можна розрахувати при стягненні аліментів. Так, у порядку наказного провадження отримувач має право самостійно обирати форму стягнення грошових коштів: у частці від доходу платника чи у твердій грошовій формі. Якщо це форма у частці від доходу, вона дорівнює 1/4 доходу платника на одну дитину, 1/3 доходу – на двох дітей, 1/2 доходу – на трьох і більше дітей, якщо тверда сума – 50% від прожиткового мінімуму.

Мінімальні аліменти на дитину у формі фіксованої суми в 2018 році є такими:

Консультація юриста

  • до 6 років – 746 гривень (з 01.01.2018); 779,5 гривень (01.07.2018); 813 гривень (з 01.12.2018).
  • з 6 до 18 років – 930 гривень (з з 01.01.2018); 972 гривні (01.07.2018); 1013,5 гривень (з 01.12.2018).

Проте більш вигідним є варіант визначення розміру аліментів через частку від доходу. Для прикладу, якщо той з батьків, з кого стягуються кошти на утримання дитини отримує хоча б мінімальну заробітну плату, то розмір аліментів у частці від доходу буде становити приблизно 1480 грн. Але тут є свої особливості.

Якщо платник є фізичною особою-підприємцем, що перебуває на спрощеній системі оподаткування, або не працює, або одержує дохід за кордоном у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу (перелік таких країн є невеликим), в нього немає так званого чистого доходу, від якого вираховується сума в частках. У такій ситуації сума заборгованості за аліментами визначається державним чи приватним виконавцем виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості. Наприклад, середня зарплата по Львівській області станом на квітень 2018 року становить  7540,20 грн. Тому фізична особа-підприємець або безробітний має сплачувати приблизно 2000 грн. на одну дитину щомісяця.
Максимальний розмір аліментів становить 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку:

  • до 6 років – 14920 гривень (з 01.01.2018); 15590 гривень (01.07.2018); 16260 гривень (з 01.12.2018).
  • з 6 до 18 років – 18600 гривень (з з 01.01.2018); 19440 гривні (01.07.2018); 20270 гривень (з 01.12.2018).

Збільшення зменшення розміру аліментів

Питання зміни розміру аліментів вирішується виключно у позовному провадженні. А тому якщо платник не згоден із судовим наказом на виплату аліментів, вважає їх суму занадто великою чи необґрунтованою взагалі або якщо отримувач хоче збільшити суму виплат – судових засідань і процесу доказування не уникнути.
При цьому якщо отримувач  хоче збільшити розмір  виплат, тягар доказування лягає на його плечі, якщо платник не погоджується з розміром аліментів і має намір їх зменшити, довести необхідність їх зменшення має він сам.

Законодавцем передбачений перелік обставин, які враховуються під час визначення розміру аліментів. Такими обставинами можуть виступати:

  • стан здоров’я дитини і платника;
  • матеріальне становище платника та одержувача аліментів (звільнення з роботи, тимчасова непрацездатність, банкрутство або перехід на іншу більш оплачувану роботу).
  • сімейний стан платника та одержувача (друге одруження, народження у новому шлюбі дітей);
  • наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів у платника;
  • інші обставини, що мають істотне значення.

Зверніть увагу, що на визначення розміру аліментів впливають також витрати та неофіційні доходи платника. Окрім цього, мають значення придбані об’єкти рухомого чи нерухомого майна, вартість яких у 10 разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи та джерело походження яких платник не довів. Тобто, якщо особа придбала автомобіль чи будинок суму понад 17620 грн.  (з 01.07.2018 – понад 18410 грн.;  а з  01.12.2018 – понад 19210 грн.), то суд має обов’язково врахувати цю обставину. Складність може виникнути у процесі доведення факту такої покупки стягувачем. У такому випадку рекомендуємо скористатися такими механізмами доказування як клопотання про витребування доказів судом, коли потрібне підтвердження продавця про укладений договір купівлі-продажу з платником аліментів.

Ще одним нововведенням є вказівка у законодавстві про те, що  зупиняти провадження у справах про визначення розміру аліментів з підстави наявності спору про батьківство (материнство), визначення місця проживання дитини, про участь одного з батьків або родичів у вихованні дитини чи спілкуванні з нею неможливо, а тому платник не зможе створювати штучні перепони для розгляду справи судом.

Аліменти – власність дитини

Якщо раніше кошти, сплачені одним батьків на утримання дитини вважалися власністю іншого з батьків на ім’я кого вони виплачуються, то на сьогодні такі кошти є власністю дитини. А на отримувача покладається обов’язок розпоряджатися аліментами лише за цільовим призначенням в інтересах дитини. Інакше, якщо за результатами перевірки буде виявлено факт нецільового витрачання аліментів, то платник, може в судовому порядку вимагати внесення частини коштів на особистий рахунок дитини у банку.

Загалом, стягнути аліменти у мінімальному розмірі не є складною справою і не вимагає особливих зусиль. Проте якщо ви впевнені, що така сума є занадто мізерною для повноцінного виховання дитини і потребує збільшення, або  на вас повішали аліменти, які ви і так тривалий час сплачували або їх сплата є взагалі безпідставною, вам обов’язково потрібна консультація досвідченого сімейного адвоката, який зможе ефективно захистити ваші інтересі у суді.

Бєлікова Анастасія

помічник адвоката – партнера практики

судового представництва

АО «Бачинський та партнери»

Наталії Жеманової

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок