Позика від нерезидента

Надійний спосіб залучили кошти з невеликою відсотковою ставкою, коли банки не видають кредити або видають з драконівськими кредитними ставками – це позика від нерезидента.

При організації такої позики фігурують троє учасників:

  • резидент-позичальник;
  • нерезидент-позикодавець;
  • уповноважений банк в Україні, який погодився обслуговувати операції за зазначеним договором.

 

При складенні договору позики від нерезидента, необхідно врахувати, що Постановою НБУ від 03.08.2004 №363 “Про встановлення процентних ставок за зовнішніми запозиченнями резидентів” визначено максимальні процентні ставки (для фіксованої процентної ставки):зі строками позики до 1 року – максимум 9,8 % річних;у разі якщо є позика від 1 до 3 років – не більше 10 % річних; якщо договір позики укладений на більше, ніж 3 роки – максимум  11 % річних.
Як бачимо, мінімального рівня процентної ставки за договором позики від нерезидента не встановлено. Тим не менше, про мінімальну процентну ставку (0%) слід не забувати з позицій оподаткування позики від нерезидента.  Взагалі, питання оподаткування позики від нерезидента потребує додаткового висвітлення у окремій публікації.
Договір позики від нерезидента повинен відповідати вимогам, що встановлюються до ЗЕД-контракту.
 

Процедура реєстрації договору позики від нерезидента

Договір позики від нерезидента підлягає державній реєстрації у НБУ і, відповідно, саме з моменту такої реєстрації договір вступає в силу, а нерезидент отримує «зелене світло» на передачу коштів. Проведення реєстрації – це обов’язок і «головний біль» позичальника. Саме він повинен звертатися до місцевого управління НБУ з усіма належно оформленими документами.
Державна реєстрація договору позики від нерезидента регулюється Постановою НБУ №270 «Положення  про  порядок  отримання резидентами кредитів,  позик в іноземній валюті  від  нерезидентів  і  надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам»

Хоч реєстрацію проводить Нацбанк, документи подаються до обслуговуючого банку, який вже перевіряє їх та, в свою чергу, протягом 4-ьох днів переправляє далі. Від резидента вимагаються оригінал самого договору (залишається в обслуговуючому банку) та повідомлення про договір.

Свого часу НБУ та парламент постійно і радикально змінювали свої позиції стосовно можливості достроково повернути кошти та наслідків такого повернення для вітчизняної валюти. Відповідно до п.8-11 ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи» були встановлені обмеження щодо дострокового повернення коштів. Проте 27.04.2010р. було внесено зміни до згаданого вище Закону і жодних обмежень по строках щодо дострокового повернення коштів залучених за позикою не було. Втім, після наступних стрибків курсу валюти та з метою покращення економічної ситуації, НБУ у 2014 році знову заборонив дострокові повернення. Реєструвати додаткові договори, якими б скорочувалися терміни повернення позики нерезидентові, також було заборонено. Станом на дату публікації цієї статті (липень 2015) заборона на дострокове повернення знята.

Реєстрація змін до Договору позики від нерезидента здійснюється у такому ж порядку, що і реєстрація Договору.
Для розробки договору позики від нерезидента, реєстрації договору позики від нерезидента чи з питань інших юридичних послуг, телефонуйте:

+38 096 002 01  00, +38 050 431 70 84 E-mail: http://juresprudency.com.ua

Позика від нерезидента

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок