Реєстрація приватного підприємства в Україні

В основному підприємством називають всі організаційно-правові форми юридичних осіб (і при реєстрації ТОВ, і при реєстрації ПП).

Але вирішивши реєструвати фірму, перш за все слід визначитися із організаційно-правовою формою.
Суттєвої різниці між ПП і ТОВ немає, і там, і там засновники не несуть відповідальності за зобов’язаннями підприємства, хоча товариство з обмеженою відповідальністю навіть своєю назвою про це говорить.
Оскільки про особливості реєстрації та діяльності ТОВ ми вже подавали статтю на нашому сайті, то тут розкажемо у чому переваги реєстрації ПП (приватного підприємства).

Процедура реєстрації приватного підприємства

Для початку зауважимо, що слід розрізняти ПП (приватне підприємство) і ФОП (фізичну  особу-підприємця), яких в народі називають «приватними підприємцями». Перше є юридичною особою, тобто фірмою з відокремленим майном та зобов’язаннями, в той час як ФОП здійснює свою діяльність як індивідуальний підприємець, за рахунок усіх свої власних коштів та засобів.
У законодавстві є обмеження, що товариство з обмеженою відповідальністю не може мати єдиним учасником інше господарське товариство, учасником якого є одна особа.  Особа може бути учасником лише одного товариства з обмеженою відповідальністю, яке має одного учасника. Таке обмеження не поширюється на приватні підприємства, отож, можна реєструвати декілька приватних підприємств будучи там єдиним засновником.
Неповна зарегульованість діяльності ПП дає також можливість певного “маневру”, що говорить на користь реєстрації підприємства.
В цілому державна реєстрація підприємства здійснюється в однаковому порядку (що ТОВ, що ПП).

Документи необхідні для реєстрації ПП

Для того, щоб ми провели реєстрацію  ПП, достатньо копій паспорта та ідентифікаційного коду директора та засновників, адреси реєстрації, а також обрати податкову систему для майбутнього підприємства і назву. Назву можна обрати самостійно через пошук в ЄДР тої назви, яку Ви плануєте для підприємства. Якщо за таким запитом не буде жодного зареєстрованого ТОВ/ПП, ця назва може бути використана.
Реєстрація приватного підприємства також передбачає розробку Статуту, та внесення статутного капіталу. Приватне підприємство може мати свою печатку, один чи декілька банківських рахунків. Засновник підприємства може одночасно бути і його директором.
Важливо також визначитися з видами діяльності, якими займатиметься підприємство, оскільки їх зазначення чи не зазначення в статуті та єдиному реєстрі може мати наслідки як і в господарських відносинах, так і  в відносинах з податковою.
Зазвичай реєстрація приватного підприємства займає 3-4 робочі дні, певний час займає також розробка та підготовка статуту, інших документів для реєстрації.

Реєстрація приватного підприємства в Україні

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок