Знизити оподаткування депозитів до 5%

Знизити ставки оподаткування банківських вкладів і при цьому підвищити стягнення до бюджету від доходів з акцій пропонують у Верховній Раді.

В парламенті вважають: такий крок має зупинити відтік депозитів. Водночас, попереджають експерти, новації зменшать привабливість фондового ринку. Народний депутат Олександра Кужель (фракція ВО «Батьківщина») підготувала проект «Про внесення змін до статті 167 Податкового кодексу України щодо врегулювання розміру ставок оподаткування доходів у вигляді процентів на поточний або депозитний банківській рахунок та у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, забезпечення притоку грошових коштів до банків» ( № 2440а).

Автор ініціативи звертає увагу на те, що, за чинною редакцією Податкового кодексу, держава отримує 20% з відсотків за депозитами. Наслідком такого оподаткування, зазначила парламентар, став відтік вкладів із банківської системи. Тому проектом пропонується встановити, що оподаткування депозитів становитиме 5%. Водночас документ передбачає підвищення оподаткування доходів у вигляді дивідендів за акціями та корпоративними правами з нинішніх 5 до 15%.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок