Підвищення податків в Україні: скільки доведеться платити

Нові постанови про підвищення податків уже підготували в уряді. Зміни суми основних податків планують запровадити вже цього року, а з 2025 підвищиться і для підприємців. Головне завдання підвищення податку – підтримати оборонну промисловість, а також для балансування бюджету і для виконання угод з міжнародними партнерами.

Законопроект про підвищення податків зараз перебуває на розгляді Кабміну, і в разі його підтримки документ передають парламенту. Підвищення ПДВ і військового збору може принести бюджету близько 190 млрд гривень, що є майже половиною від необхідної суми.

Основні зміни в законопроекті стосуються підвищення ПДВ, військового збору та податку для ФОПів, але разом із цим розглядаються і додаткові зміни.

Військовий збір

Зараз планується підвищити військовий збір до 5% (за сьогоднішньої суми в 1,5%) від доходу ПДФО. Також його потрібно буде вносити під час різних розрахункових операцій – наприклад, під час купівлі нерухомості або купівлі дорогих предметів розкоші.

“Військовий збір пропонують підвищити, тому що це дасть змогу переказувати суму податку безпосередньо в оборону, а не в місцевий бюджет.” – стверджує джерело в уряді.

ПДВ

Розглядається і підвищення ПДВ (податку на додану вартість). Сьогодні вона становить 20%, а точний відсоток зростання поки не затвердили – 2% або 3%.

Голова Комітету з питань фінансів Д. Гетманцев сказав, що достатньо порівняти витрати оборонної сфери та безпеки України з тими сумами, які витрачає наш ворог – і можна зрозуміти масштаб проблеми.

Податок для ФОП

Частково зміни стосуватимуться ФОПів, але вони будуть вступати в дію поступово, оскільки в першому законопроекті не планують одночасно піднімати основний податок і вимоги до ФОП на єдиному податку.

Зараз підготовлені такі зміни:

  • при відкритті банківського рахунку для підприємницької діяльності, власнику буде відкриватися статус ФОП – реєструвати його окремо не потрібно;
  • для юридичних осіб 3 групи єдиного податку протягом трьох років збільшують до 18% (при сьогоднішніх 5%);
  • 3 і 2 групи ФОП об’єднують в одну, а податок збільшать до 17% протягом трьох років;
  • для 1 групи збільшать кількість сфер діяльності;
  • для тих, хто займається виробництвом сільгосппродукції і має ФОП, протягом трьох років податок зросте до 18%.

У разі ухвалення закону, основні зміни набуватимуть чинності з 2025 року.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок