Повернення предмета іпотеки іпотекодержателю як підстава припинення усіх зобов’язань

У ВРУ зареєстровано законопроект № 2037а згідно якого пропонується доповнити існуючий перелік підстав припинення іпотеки передбачений ЗУ «Про іпотеку» новою підставою. Зокрема, у тому разі, якщо іпотекодатель не має можливості сплачувати іпотеку, йому надається право звернення з односторонньою заявою до іпотекодержателя про повернення предмету іпотеки. Така заява повинна бути обов’язково нотаріально посвідчена.

Юридичним наслідком повернення предмету іпотеки є припинення нарахування усіх процентів за основним зобов’язанням, в також неустойки (пені, штрафу) за додатковим зобов’язанням.

Що стосується заборгованості за зобов’язаннями, то вона погашається шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки за рахунок його ж вартості. Проте, у тому випадку, якщо вартість предмету іпотеки є недостатньою для задоволення вимог іпотекодержателя у повному обсязі, то заборгованість по забезпеченню іпотечного зобов’язання вважається погашеною, а зобов’язання забезпечене іпотекою – припиненим. Заборгованість може вважатися погашеною також якщо розмір іпотечного зобов’язання менший або дорівнює вартості майна переданого в іпотеку.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок