Верховна Рада планує спростити життя експортерам послуг

Цього тижня було прийнято за основу законопроект № 4496 «Про внесення змін щодо усунення адміністративних бар’єрів для експорту послуг».

Цей нормативно-правовий акт має на меті спростити ведення зовнішньо-економічної діяльності, узгодити процедури укладення контрактів, ведення фінансової звітності з практикою цивілізованих країн.

Однією з найважливіших новацій даного законопроекту  є скасування валютного контролю для операцій з експорту послуг. Тобто контроль за поверненням валютної виручки буде здійснюватися виключно щодо експорту товарів, а не послуг чи прав інтелектуальної власності.

Важливо, що прийнятий за основу проект передбачає, що українські компанії зможуть укладати зовнішньоекономічні договори (контракти) не лише в письмовій формі, а і в електронній, в тому числі прийняття публічної оферти, обміну електронними повідомленнями, або просто через виставлення рахунку (інвойсу).

Цікавим є те, що законопроект забороняє банкам вимагати переклад документів на українську мову, у разі якщо вони оформлені англійською.

Також, згідно з законом, інвойс визнаватиметься первинним документом, що має спростити процедури ведення бухгалтерського обліку. Інвойс міститиме усі необхідні реквізити, оплата рахунку нерезидентом підтверджуватиме факт прийняття виконаних робіт, і таким чином скасує обов’язкову вимогу щодо наявності  підписів і печаток.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок