Заплановано підвищення податків (ВЗ, ПДВ та акцизу)

Голова Комітету з питань фінансів Д. Гетманцев у своєму телеграм-каналі опублікував інформацію, що планується підвищення податків – військового збору, ПДВ та акцизів. У зв’язку із складною економічною ситуацією в Україні, потрібну суму до державного бюджету можна отримати саме через основні податки – прямі та непрямі. 

Для покриття витрат на армію та оборонну сферу в Україні та через невизначеність з міжнародною підтримкою, фінансовою допомогою, держбюджету потрібно не менше 300 млрд грн до кінця року. Разом із тим, раніше зазначалось, що основною сумою, яку можна отримати через податки є близько 180 млрд грн, що не покриває витрат на армію зараз. Тому одним із джерел для отримання потрібної суми є оподаткування як фізичних осіб, так й підприємців.

Гетманцев наголосив, що для підвищення видаткової та дохідної частини бюджету не вистачить фінансування партнерів та це та сума, яку зараз не можна запозичити у них, тому потрібно покладатись на внутрішні джерела.

Напряму у публікації Гетманцева не вказано, як саме планується зібрати потрібну суму та наскільки суттєве збільшення податку очікувати, але найближчим часом очікуються пропозиції від КМУ. Також сказано, що неможливо обійти основні надходження, тому скоро в оподаткуванні будуть зміни та стосуватимуться вони ПДВ, військового збору та акцизів.

Очікуються зміни в оподаткуванні:

  • військовий збір зросте з 1,5% до 5%;
  • податок на додану вартість зросте мінімум на 2-3%;
  • податок для ФОП поступово збільшується із 5% до 18%, але зміни будуть впродовж кількох років.

Зараз уже йде обговорення про прийняття закону про збільшення податків для ФОП, який почне діяти у 2025 році. Він буде включати не лише зміни відсотку оподаткування, але і механізму збору податку, послаблення та додаткові переваги для тих, хто сплачує вчасно та в потрібних сумах податок.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок