Як оподатковується нерухомість у 2023 році?

Кожного року змінюються суми податків, адміністративних зборів, пов’язаних з нерухомим майном, в першу чергу тому, що їхній розмір залежить від встановленої мінімальної заробітної плати або ж прожиткового мінімуму.
Податковий кодекс передбачає податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортний податок та  плату за землю.

Хто є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Це фізичні та юридичні особи, в тому числі і нерезиденти, які мають у власності житлову або нежитлову нерухомість.

Що саме оподатковується?

Оподаткуванню підлягають саме квадратні метри, тобто загальна площа Вашої нерухомості, а не житлова. Але для власників квартир з площею до 60 кв. м., житлових будинків – до 120 кв. м. і для таких об’єктів в сукупності – до 180 кв. м. діють пільгові умови, тобто вони такий податок в межах пільги не сплачують. За ті об’єкти, площа яких перевищує пільгову, потрібно буде сплатити лише «надлишок», тобто, якщо Ви є власником квартири площею 80 кв. м., Вам необхідно буде сплатити податок лише за 20 кв. м.

Необхідно зауважити, що в тому випадку, коли площа Вашої квартири перевищує 300 кв. м. або  будинку – 500 кв. м.,  нарахована сума податку збільшується на 25 тис. гривень за кожен такий об’єкт (цей податок ще називають «податок на розкіш»).

Як рахувати ставку податку?

Насамперед, потрібно знати, що такий податок сплачується щорічно за минулий рік. Тобто за період 2019 року, податок ми будемо сплачувати у 2020 році.

Щодо ставки податку, то вона визначається за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад і не може перевищувати 1,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати за 1 кв. м., тобто для того, щоб розрахувати собі ставку, нам потрібно знати розмір мінімальної заробітної плати станом на початок звітного року.
Мінімальна заробітна плата станом на 01 січня 2019 року становить 4 173 грн., тому максимальна ставка податку за 1 кв. м. може становити близько 63  гривні.

Податок на нерухомість у Львові

Щодо м. Львова, то тут відбулись деякі зміни у ставках податку на нерухоме майно. Раніше ставка податку для квартири, що перебуває у власності фізичної особи становила 0,5 % від МЗП, для будинку – 1%. Житлова нерухомість юридичних осіб оподатковувалась за ставкою 1,5 %. За нежитлову нерухомість  потрібно було оплачувати залежно від розташування об’єкта у одній з трьох зон міста.

Консультація юриста

В Ухвалі Львівської міської ради  від  12 липня 2018 року, яка набрала чинності 01 січня 2019 року, визначено нові ставки податку в залежності від того, хто є платником: фізична чи юридична особа, а також – щодо деяких категорій нерухомості далі діє принцип зонування.
Наприклад, за житлові будівлі юридичним особам доведеться сплатити як і раніше 1,5% розміру мінімальної заробітної плати за 1 кв. м., а щодо фізичних осіб – ставка диференціюється. Наприклад, за одноквартирний, дачний чи садовий будинок буде сплачуватись 1%, а за квартиру у дво– чи багатоквартирному будинку – 0,5%.

Якщо Ви як фізична особа є власником квартири у багатоквартирному будинку міста Львова, то 1 кв. м., що перевищує пільгу, оподатковуватиметься сумою у 20, 87 гривень.

Щоб порахувати ставку для інших типів нерухомості, потрібно визначити, до якої зони м. Львова належить конкретний об’єкт. Наприклад, за готель, торговий центр чи магазин потрібно заплатити від 0,75 до 1,25% від мінімальної заробітної плати в залежності від зони; те саме стосується і театрів чи кінотеатрів; за цирк чи казино встановлено ставку 1,5%, яка вже від зони не залежить тощо.

Плата за реєстрацію права власності

Для того, щоб Вам зареєструвати право власності, потрібно сплатити адміністративний збір у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня. Такий мінімум визначається щороку в Законі України «Про Державний бюджет», у 2019 році на 1 січня він встановлений у розмірі 1921 гривні. Порахований адміністративний збір округлюється до найближчих 10 гривень.

Тобто, якщо Ви отримали наприклад від забудовника пакет документів для реєстрації права власності, то за таку реєстрацію у строк до 5 робочих днів потрібно заплатити приблизно 190 гривень. У випадку, коли такі реєстраційні дії потрібно провести у строки менші, ніж 5 робочих днів, а саме у строк 2 робочі дні, потрібно сплатити 1 прожитковий мінімум для працездатних осіб, тобто 1920 гривень; 2 прожиткових мінімуми для працездатних осіб – у строк один робочий день, а саме – 3 840 гривень; 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб – у строк 2 години, тобто 9 600 грн.

Якщо ж здійснюється  державна реєстрація права власності у результаті вчинення нотаріальних дій, тобто Ваше право власності реєструється на підставі нотаріально посвідченого договору купівлі-продажу, то справляється адміністративний збір також у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (190 гривень). І така реєстраційна дія проводиться невідкладно після завершення нотаріальної дії, але не пізніше 5 робочих днів.

 

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок